Σχεδιασμός μηχανισμών υπό περιορισμούς ρευστότητας - Τσίπρας, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Λογικής και Επιστήμης Υπολογισμών, 2014)
Κατά το σχεδιασμό μηχανισμών, ο στόχος είναι η δημιουργία δημοπρασιών που επιτυγχάνουν (ή προσεγγίζουν) τη βέλτιστη κοινωνική ευημερία. Προκειμένου να γίνουν γνωστές οι ιδιωτικές πληροφορίες που παρέχονται από στρατηγικές οντότητες, επιτρέπεται η χρήση χρηματικών ανταλλαγμάτων. Στο μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας, τα ανταλλάγματα αυτά αντιμετωπίζονται απλά ως μέσο απόκτησης των πληροφοριών. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν όρια στο ύψος των χρημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια της δημοπρασίας, περιορίζοντας έτσι το πλήθος των δυνατών σχεδιαστικών επιλογών. Στην εργασία αυτή μελετάμε την επίδραση των περιορισμών αυτών και τρόπους παράκαμψης των δυσκολιών που δημιουργούν. Παρουσιάζουμε τα πρόσφατα αποτελέσματα σε δημοπρασίες με περιορισμένη ρευστότητα από την πλευρά των πλειοδοτών, και αντίστροφες δημοπρασίες με περιορισμένο προϋπολογισμό από τη μεριά του αγοραστή. Στη συνέχεια αναπτύσσουμε μία νέα προσέγγιση μείωσης των χρηματικών ανταλλαγμάτων που απαιτούνται και παρουσιάζουμε τις εφαρμογές της σε υπάρχοντα περιβάλλοντα.