Αξιοποίηση Επιφανειακού Υδατικού Δυναμικού Νήσου Λήμνου - Δημάρης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την αναζήτηση κατάλληλων θέσεων για τη χωροθέτηση έργων (μικρών ταμιευτήρων) αξιοποίησης του επιφανειακού υδατικού δυναμικού στη νήσο Λήμνο, που χωρικά ανήκει στο βορειοανατολικό Αιγαίο, καθώς και την διατύπωση διαχειριστικών σεναρίων, ώστε να εξοικονομηθούν υδατικοί πόροι και να περιοριστεί το έλλειμμα ικανοποίησης της ζήτησης. Με βάση τις υφιστάμενες γεωμορφολογικές συνθήκες, καθορίστηκαν έξι υδρολογικές λεκάνες και αφού συγκεντρώθηκαν χάρτες και μετεωρολογικά στοιχεία για τις υπό εξέταση περιοχές, ορίσθηκαν τα όρια τους, αναλύθηκαν μορφομετρικά και όλα τα μετεωρολογικά στοιχεία ανάχθηκαν σε πρόβλεψη χιλιετίας, ώστε να αναφέρονται ρεαλιστικότερα σε αυτήν. Αναγκαίος ήταν ο υπολογισμός της εξάτμισης και της εξατμισοδιαπνοής των υδρολογικών λεκανών, ώστε να βαθμονομηθεί στη συνέχεια ένα μοντέλο βροχής – απορροής. Επειδή ο όγκος των ιστορικών δεδομένων δεν ήταν αρκετός για ασφαλείς εκτιμήσεις, τα στοιχεία αυτά επεκτάθηκαν με την δημιουργία συνθετικής χρονοσειράς διάρκειας 1000 ετών. Η διαδικασία προέβλεπε αρχικά την επέκταση των δεδομένων βροχοπτώσεων βάσει των στατιστικών τους χαρακτηριστικών και, στη συνέχεια, μετατροπή τους σε δεδομένα απορροής σύμφωνα με το παραπάνω μοντέλο. Τα δεδομένα της συνθετικής απορροής χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση του Θεωρητικού Υδατικού Δυναμικού των λεκανών, ενώ για την εκτίμηση του Εκμεταλλεύσιμου Επιφανειακού Υδατικού Δυναμικού, που αποτελεί και το καθοριστικότερο μέγεθος και είναι το τελικά ζητούμενο της διπλωματικής εργασίας, θεωρήθηκε φράγμα στις εξόδους των λεκανών και προσομοιώθηκε η λειτουργία του ταμιευτήρα που αυτό δημιουργεί. Τα τελικά αποτελέσματα δίνονται για διάφορες τιμές αξιοπιστίας.