Πειραματική απόκριση σωλήνων κατά τη διάδοση κύματος - Κατσούφης, Παύλος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2014)
Η εργασία αυτή αποτελεί μια προσπάθεια για να ελεγχθούν οι διαταραχές που προκαλούνται στους αγωγούς υδραυλικών δικτύων από το φαινόμενο του υδραυλικού πλήγματος. Κατά το φαινόμενο αυτό, οι διαταραχές εκδηλώνονται ως ένα κύμα πίεσης που βαίνει μέσα σε έναν αγωγό. Το κύμα αυτό μπορεί προσεγγιστικά να προσομοιωθεί από τον τασικό παλμό που μπορεί να προκληθεί με κρουστική καταπόνηση σε ένα αγωγό. Αντικείμενο της παρούσας πειραματικής διπλωματικής εργασίας είναι ιδιαίτερα η προσπάθεια συσχέτισης των παραμορφώσεων που προκαλούνται υπό διαφορετικές πειραματικές συνθήκες σε έναν αγωγό, όταν σε αυτόν μεταδίδεται τασικός παλμός από κρουστική σφύρα σταθερής δυναμικής ενέργειας. Κατά την πειραματική διαδικασία, η κρούση εκτελέστηκε σε πολλαπλές καταστάσεις προκειμένου να προκύψουν συγκριτικά αποτελέσματα και να εξακριβωθεί κατά πόσο η χρήση μόνωσης στην εξωτερική επιφάνεια ενός αγωγού μπορεί να επηρεάσει τις προκαλούμενες διαταραχές. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν δύο δοκίμια – σωλήνες, ένας από χάλυβα και ένας από πολυαιθυλένιο. Σε κάθε δοκίμιο εκτελέστηκε κρουστική καταπόνηση κατά μήκος και εγκάρσια της εξωτερικής επιφάνειας του, η οποία είτε ήταν γυμνή είτε επικαλύφθηκε από δύο διαφορετικές μονώσεις. Οι προκαλούμενες παραμορφώσεις μετρήθηκαν με τη βοήθεια ηλεκτρικών μετρητών παραμόρφωσης (strain gauges) οι οποίοι επικολλήθηκαν, κατά μήκος και εγκάρσια, στο μέσο της εξωτερικής επιφάνειας των αγωγών. Ο τασικός παλμός που προέκυψε από την κρουστική σφύρα, καταγράφηκε με τη βοήθεια ενός μετρητικού συστήματος ταχείας λήψεως δεδομένων με το οποίο ήταν συνδεδεμένοι οι ηλεκτρικοί μετρητές παραμόρφωσης. Σε αυτό παρουσιάζονται οι κυματομορφές καθώς και οι τιμές των παραμορφώσεων που προέκυψαν από την κρούση στις διαφορετικές καταστάσεις που περιγράφτηκαν παραπάνω. Για αυτές τις καταστάσεις, έγινε σύγκριση αποτελεσμάτων και εξήχθησαν κάποια πρώτα συμπεράσματα.