Πολυκριτηριακή ανάλυση για την επιλογή του κατάλληλου συστήματος επεξεργασίας έρματος - Καρανάσιος, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλασσίων Μεταφορών., 2014)
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάπλωσης των υδρόβιων χωροκατακτητικών ειδών υπεγράφη Διεθνής Σύμβαση. Η συγκεκριμένη σύμβαση απαιτεί από όλους τους τύπους πλοίων και τις πλατφόρμες να διαχειρίζονται το έρμα πριν την απόρριψη του. Για αυτό το σκοπό πρέπει να εγκατασταθούν συστήματα επεξεργασίας έρματος. Αρκετές εταιρίες έχουν κατασκευάσει ήδη τέτοια συστήματα, τα οποία πραγματοποιούν επεξεργασία του έρματος με διαφορετικές τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες επεξεργασίας διαφέρουν στη μέθοδο και το πεδίο εφαρμογής, στο εύρος λειτουργίας, στο χρόνο που χρειάζεται ώστε να αδρανοποιήσει τους μικροοργανισμούς ώστε να μπορεί να απορριφθεί με ασφάλεια πίσω στη θάλασσα, στις απαιτήσεις ισχύος, στις επιπτώσεις σε άλλα συστήματα του πλοίου ή την ίδια τη δομή του πλοίου (διάβρωση), και στο κόστος. Σε πολλές περιπτώσεις η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει ανάλογα με τη ποιότητα του νερού έρματος και το ρυθμό ροής έρματος που διαχειρίζεται. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η επιλογή του καταλληλότερου συστήματος επεξεργασίας έρματος ανάλογα με το πλοίο στο οποίο επιθυμείται να γίνει η εγκατάσταση και τη σπουδαιότητα που αποδίδει ο χρήστης σε συγκεκριμένα κριτήρια. Συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης ενός μαθηματικού μοντέλου εκτίμησης της καταλληλότητας των BWTS, μέσω της μεθόδου πολυκριτηριακής ανάλυσης Grey Relational Analysis (GRA),το οποίο θα είναι σε θέση να εφαρμοστεί και να παρέχει ικανοποιητική προσέγγιση στην διαδικασία επιλογής. Το συγκεκριμένο μοντέλο αναπτύσσεται χάρη σε στοιχεία που έχουν συλλεχτεί και απαρτίζουν τη βάση δεδομένων της εργασίας αυτής. Η βάση δεδομένων περιέχει πληροφορίες από 30 συστήματα, τα οποία έχουν λάβει Πιστοποιητικό Αποδοχής (Type Approval Certificate)από την Αρχή του αντίστοιχου Κράτους, στο οποίο κατασκευάζονται. Τελικά στο πρόγραμμα πραγματοποιούνται δύο ενδεικτικά case studies ώστε να εξεταστεί αν τα αποτελέσματα του μοντέλου που αναπτύχθηκε ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και εξάγονται συμπεράσματα, ενώ προτείνονται λύσεις για μελλοντική βελτίωση του προγράμματος.