Πειραματική διερεύνηση αλγορίθμων για βελτιστοποίηση της απόδοσης της πρόγνωσης χρονοσειρών με τη χρήση της μεθόδου των τεχνητών νευρωνικών δικτύων - Τσαλαβούτης, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2014)
Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο στο χώρο της πρόβλεψης χρονοσειρών. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους προβλέψεων και ιδιαίτερα η ικανότητα τους να ανιχνεύουν και μη γραμμικές σχέσεις μεταξύ των δεδομένων τα καθιστούν ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο προς μελέτη. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης διπλωματικής μελετούνται τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα και η απόδοση τους στο πεδίο των προβλέψεων. Πιο συγκεκριμένα μελετάται και πραγματοποιείται σύγκριση της συμπεριφοράς πέντε αλγορίθμων που στόχο έχουν τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του δικτύου κατά την πρόβλεψη χρονοσειρών. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν κάποιος ή κάποιοι από αυτούς τους αλγορίθμους επιτυγχάνουν στην πράξη να βελτιώσουν την απόδοση των νευρωνικών δικτύων κατά την διαδικασία της πρόβλεψης, χωρίς να μεταβάλλουν τη δομή του δικτύου ή να επιδρούν στη διαδικασία της εκπαίδευσης, σε σχέση με τον κλασικό τρόπο εκπαίδευσης των νευρωνικών δικτύων. Για την μελέτη του συγκεκριμένου ζητήματος πραγματοποιείται μία σειρά από υπολογιστικά πειράματα κατά την οποία μεταβάλλονται σταδιακά οι σημαντικότερες παράμετροι ενός νευρωνικού δικτύου και εξετάζονται τα αποτελέσματα που παράγονται από κάθε αλγόριθμο. Συμπληρωματικά στην παραπάνω μελέτη πραγματοποιείται και μία δεύτερη κατά την οποία εξετάζεται η επίδραση συγκεκριμένων παραγόντων στην απόδοση του δικτύου κατά τη διαδικασία της πρόβλεψης, όπως είναι ο αριθμός νευρώνων και το μέγεθος του σετ δεδομένων.