Πειραματική διερεύνηση κοχλιωτών συνδέσεων σε διάτμηση - Παναγάκης, Πέτρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών., 2014)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της συμπεριφοράς κοχλιωτών συνδέσεων σε σύνθλιψη άντυγας. Ειδικότερα εξετάζονται οι συνδέσεις σε λοξή διάταξη για τις οποίες έγιναν πειραματικές δοκιμές στο Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών του Ε.Μ.Π κ αι περαιτέρω αριθμητικές αναλύσεις , χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων Abaqus v 6.10 . Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο φαινόμενο της σύνθλιψης άντυγας σε κοχλιωτές συνδέσεις και δίνονται παραδείγματα συνδέσεων. Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί μία εκτεταμένη αναφορά των κανονιστικών διατάξεων του Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993 - 1 - 8) πάνω στις συνδέσεις άντυγας και ειδικότερα σε συνδέσεις λοξής διάταξης. Δίδονται οι υπολογισμοί και τα αποτελέσματα βάσει του κανονισμού για τα δοκ ίμια που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα και στις αριθμητικές αναλύσεις. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται η διαδικασία και τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν. Πραγματοποιήθηκαν δύο φάσεις πειραμάτων, η πρώτη αφορούσε την εύρεση των μηχανικών χαρακτηριστικών του υλικού, ενώ η δεύτερη πειράματα με το συγκεκριμένο υλικό και επιλεγμένες διατάξεις με σκοπό τον έλεγχο της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων των αριθμητικών αναλύσεων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αρχικά γενικά στοιχεία γ ια την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων και για το ABAQUS , το πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων που χρησιμοποιήθηκε για τις αναλύσεις της παρούσας εργασίας. Επιπλέον γίνεται αναφορά στο προσομοίωμα των δοκιμίων που χρησιμοποιήθηκε και δίδονται τα αποτελέσμ ατα που προέκυψαν από τις αριθμητικές αναλύσεις. Στο πέμπτο κεφάλαιο συγκρίνονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα πειράματα με αυτά των αριθμητικών αναλύσεων καθώς και αυτά που προέκυψαν από τις αναλυτικές σχέσεις των ισχύουσων κανονιστι κών διατάξεων. Στο έκτο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα όλων των αναλύσεων και πρόταση για περαιτέρω έρευνα επί του θέματος.