Σχεδιασμός κοχλιοφόρου αντλίας κονιαμάτων με μεταβλητή διατομή - Μαυρογιαννάκης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών., 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναπτύσσεται και περιγράφεται ο σχεδιασμός μηχανήματος άντλησης και εκτόξευσης δομικών υλικών με βάση το τσιμέντο και το νερό με μέγιστη ομογενή κοκκομετρία 10mm. Στόχος της μελέτης αυτής ήταν να σχεδιαστεί ένα μηχάνημα ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό με κάθε άλλο σύγχρονο ευρωπαϊκό και μη μηχάνημα και να έχει πλεονέκτημα ως προς την χρήση της αντλίας του σε δυσμενείς συνθήκες (μεγάλες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, ανομοιογενή κοκκομετρία, ανειδίκευτους εργάτες). Ως εκ τούτου, ο πυρήνας αυτής, αφορούσε την επίτευξη υψηλών επιδόσεων με το ελάχιστο δυνατό κόστος ανάπτυξης. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, ο σχεδιασμός που προτείνεται διαφέρει από τις υπάρχουσες λύσεις που επικρατούν μέχρι σήμερα, στην βραδέως εξελισσόμενη περιοχή της σχεδίασης δομικών μηχανημάτων. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε αφορούσε στην σχεδίαση μία νέας καινοτόμου αντλίας που θα συνεργάζεται με άλλες μηχανικές διατάξεις παραγωγής δομικών κονιαμάτων σε ένα συμπαγές, φορητό και ρυμουλκούμενο σύστημα παραγωγής με αξιόλογες αποδόσεις παραγωγής με τη βοήθεια υδραυλικών συστημάτων. Στο κείμενο που ακολουθεί αναπτύσσονται εκτενώς τα χαρακτηριστικά αυτού του σχεδιασμού και δικαιολογούνται οι επιλογές που λήφθηκαν. Στην συνέχεια, προς επιβεβαίωση της αξιοπιστίας της λειτουργίας παρατίθενται έλεγχοι που έγιναν αναφορικά με τα στατικά και δυναμικά χαρακτηριστικά των κεντρικών στοιχείων της μηχανής. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτήν την διαδικασία και προτείνονται σχέδια μελλοντικής επέκτασης του σχεδιασμού.