Ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα στης Αθήνα: μια αυτοπαλίνδρομη διανυσματική προσέγγιση (VAR) - Γκινοσάτη, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την ανάλυση των χρονολογικών σειρών των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και την εξέταση της εξέλιξής τους σε σχέση με μεταβλητές όπως ο πληθυσμός της Αθήνας και η τιμή των καυσίμων. Ταυτόχρονα εξετάζεται η σχέση των μεταβλητών σε ένα υπόδειγμα VAR. Οι μεταβλητές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (Α.Ε.Π.), την ανεργία, τα τέλη ταξινόμησης. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν αφορούν την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2000 ως το Σεπτέμβριο του 2012. Στην περίοδο, προφανώς, περιλαμβάνονται και τα έτη από το 2010 και μετά, οπότε ξέσπασε στην Ελλάδα η οικονομική κρίση. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι φανερές κατά την εξέταση των δεδομένων. Η ανάλυση έγινε με τη χρήση κατάλληλων υποδειγμάτων και μεθόδων που αναφέρονται στην εργασία. Για την επίλυση των μοντέλων που καταστρώθηκαν χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα STATA. Τέλος, εκτιμήθηκαν μέσω διαγραμμάτων οι αντιδράσεις μιας μεταβλητής κατά τη διαταραχή μιας άλλης.