Ανάπτυξη και Αξιολόγηση Μεθόδων Προσομοίωσης Ακτινικού Συμπιεστή με τη Μέθοδο της Λειτουργικής Ομοιότητας για Χρήση σε Εφαρμογές Προσομοίωσης και Διάγνωσης Υπερπληρωμένων Κινητήρων Ντήζελ - Κόλλιας-Πιτυρίγκας, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2014)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη και η αξιολόγηση μεθόδων προσομοίωσης λειτουργίας ακτινικού συμπιεστή με τη μέθοδο λειτουργικής ομοιότητας για χρήση σε εφαρμογές προσομοίωσης και διάγνωσης. Η ανάπτυξη τέτοιων μεθόδων είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι σε πρακτικό επίπεδο η μελέτη και η διάγνωση προβλημάτων σε έναν κινητήρα που βρίσκεται εν ΄ λειτουργία είναι εξαιρετικά δύσκολη τεχνο-οικονομικά. Ο χρήστης του κινητήρα δεν έχει την δυνατότητα να διαγνώσει βλάβες σταματώντας την λειτουργία του. Προτιμώνται λοιπόν μέθοδοι διάγνωσης που δεν επιβάλλουν την παύση λειτουργίας της μηχανής. Αυτές βασίζονται σε υπολογιστικά προγράμματα που προσομοιώνουν την λειτουργία του κινητήρα. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, στην εργασία, έγινε προσπάθεια για μια αρχική αξιολόγηση της μεθόδου της αναπαράστασης χαρτών συμπιεστή με βάση παραμέτρους λειτουργικής ομοιότητας που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε βιομηχανικές και ερευνητικές εφαρμογές προσομοίωσης και διάγνωσης. Με γνώμονα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής, αναπτύχθηκε και παρουσιάζεται λεπτομερώς μια νέα μεθοδολογία, μεγαλύτερης ακρίβειας και με ενισχυμένη φυσική βάση σε σχέση με την υπάρχουσα μέθοδο με σκοπό την ακριβέστερη και καθολικότερη προσομοίωση της λειτουργίας του συμπιεστή σε υπερπληρωμένους κινητήρες. Τέλος στην εργασία παρουσιάζεται μια πρακτική εφαρμογή προσομοίωσης που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Μ.Ε.Κ η οποία συνδυάζει στοιχεία από την νέα όσο και την υπάρχουσα μέθοδο δίνοντας εξαιρετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα.