Ανάπτυξη, σύγκριση και αξιολόγηση μεθόδων και λογισμικών απαλοιφής ακτινικής διαστροφής - Παπαδάκη, Αλεξάνδρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, 2014)
Η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει δώσει νέες προοπτικές στον τομέα της Φωτογραμμετρίας και της Όρασης Υπολογιστών, κάνοντας εφικτή την πραγματοποίηση πολύπλοκων διαδικασιών, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο και αυξάνοντας παράλληλα την ακρίβειά τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιχειρηθεί η αυτοματοποίηση πολλών διεργασιών με σκοπό τη διευκόλυνση της διεξαγωγής τους και τη μείωση του υπολογιστικού κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα φαινομένου που έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα από αυτή την οπτική (της αυτοματοποίησης) είναι η ακτινική διαστροφή. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών προσδιορισμού και εξάλειψής της, με σκοπό τη διόρθωση των συντεταγμένων των στοιχείων της εικόνας και τελικά την απόκτηση εικόνων με αξιόπιστη γεωμετρική πληροφορία. Η προσπάθεια αυτή έχει φτάσει στο σημείο ανάπτυξης εμπορικών ή ελεύθερων στο διαδίκτυο λογισμικών, που υποστηρίζουν ότι μπορούν να προσδιορίσουν και να απαλείψουν αυτομάτως την ακτινική διαστροφή μιας εικόνας, σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες που λαμβάνουν αυτομάτως από το αρχείο μεταδεδομένων της εικόνας. Μάλιστα, τα λογισμικά αυτά, το μόνο που απαιτούν από το χρήστη είναι να εισαγάγει την εικόνα σε αυτά. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι εάν τα λογισμικά αυτά παρέχουν την απαιτούμενη ακρίβεια για τις φωτογραμμετρικές ή άλλες εφαρμογές, τότε αποτελούν μια πολύ εύκολη και γρήγορη εναλλακτική λύση στις πολύπλοκες διαδικασίες διόρθωσης της παραμόρφωσης αυτής. Πόσο ακριβή είναι όμως τελικά αυτά τα λογισμικά και τι εφαρμογές μπορούν να καλύψουν; Στην εργασία αυτή μελετάται σε βάθος η έρευνα που έχει διεξαχθεί σχετικά με την ακτινική διαστροφή, τη μοντελοποίησή της και τις μεθόδους προσδιορισμού και εξάλειψής της. Επίσης, πραγματοποιείται διερεύνηση ενός χαρακτηριστικού δείγματος λογισμικών και συγκεκριμένα των DxO, Adobe Photoshop CS, Adobe Photoshop Lightroom, PTLens και GML Undistorter. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται τέσσερις διαφορετικές μέθοδοι σύγκρισης για την αξιολόγηση της απόδοσής τους, σχετικά με την απαλοιφή της ακτινικής διαστροφής. Έτσι, προκύπτουν συμπεράσματα, τα οποία αξιοποιούνται για να διατυπωθεί απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε παραπάνω, σχετικά με την ακρίβεια και την εφαρμοστικότητα των εξεταζόμενων λογισμικών όσον αφορά στην απαλοιφή της ακτινικής διαστροφής και την απόκτηση γεωμετρικώς ορθής εικόνας.