Ανάπτυξη Διαδικτυακής Εφαρμογής Σημασιολογικής Πλοήγησης σε Σχεσιακές Βάσεις Δεδομένων - Δούκας, Απόστολος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών., 2014)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη μίας διαδικτυακής εφαρμογής πλοήγησης σε πραγματικά στοιχεία δανειακών λογαριασμών. Στα πλαίσια της υλοποίησης δημιουργήθηκε μία οντολογία, η οποία περιγράφει τις ιεραρχίες των εννοιών που χαρακτηρίζουν τα εξεταζόμενα στοιχεία καθώς και τις σχέσεις που τις διέπουν, βασισμένη στην Περιγραφική Λογική DL-Lite. Τα αποτελέσματα των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται από την εφαρμογή περιορίζονται μέσω επιλογής φίλτρων από το χρήστη, που εμφανίζονται με τη μορφή facets και αντιστοιχούν σε στοιχεία της οντολογίας. Οι επιλογές των φίλτρων μετατρέπονται βάσει της οντολογίας σε ένα συζευκτικό ερώτημα που εισάγεται σε ένα διαθέσιμο σύστημα επανεγγραφής και μετασχηματίζεται σε μία ένωση SQL ερωτημάτων. Τα τελικά ερωτήματα εφαρμόζονται σε μία κλασσική σχεσιακή βάση δεδομένων και τα συνοπτικά αποτελέσματα προβάλλονται στις οθόνες της εφαρμογής. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί στις σελίδες των συνοπτικών αποτελεσμάτων, να επιλέξει νέα ή διαφορετικά φίλτρα και να προβάλει τα αναλυτικά στοιχεία συγκεκριμένων λογαριασμών σε νέο παράθυρο