Βιοκλιματικός σχεδιασμός οικίας στην Οία Σαντορίνης - Bitsani, Anastasia (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει στόχο τον βιοκλιματικό ανασχεδιασμό ενός αρχοντικού, νεοκλασικού καπετανόσπιτου, που βρίσκεται στον οικισμό Οία, στο νησί της Σαντορίνης. Αρχικά, αναπτύσσονται σε θεωρητικό επίπεδο οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Ύστερα, παρουσιάζεται αναλυτικά η προσομοίωση του κτηρίου, καθώς και των προτεινόμενων επεμβάσεων για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσής του, με το λογισμικό ΕnergyPlus. Η κατοικία, μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1956, διατηρεί μόνον τον ένα από τους δύο ορόφους της (το ισόγειο). Έτσι, μελετάται η ανακατασκευή του ορόφου τόσο με τον παραδοσιακό τρόπο, μαύρη πέτρα της θηραϊκής γης, όσο και με τον συμβατικό τρόπο, σκελετό από Ω.Σ. Τα αποτελέσματα αναλύονται σε κάθε περίπτωση και προτείνονται κατάλληλα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς του καπετανόσπιτου. Τέλος, οι καλύτερες λύσεις συγκρίνονται μεταξύ τους και εξάγεται η τελική πρόταση για την πιο αποδοτική ανακατασκευή.