Κρίση και Ανεργία: Η ελληνική οικονομία 2008-2013 - Κουκουλέτσου, Γεωργία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου, 2014)
Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας, αναλύονται οι επιπτώσεις της ανεργίας στην εμβάθυνση της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά, διερευνάται κατά πόσο η ανεργία η οποία προκύπτει από τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων-μισθωτών και η οποία έχει επιφέρει επιπλέον μείωση της συνολικής ζήτησης εξαιτίας της απώλειας εισοδήματος των ανέργων, επιδρά στην εμβάθυνση της κρίσης μέσω της περαιτέρω μείωσης του παραγόμενου προϊόντος στην οικονομία. Το μεθοδολογικό πλαίσιο της παρούσας εργασίας στηρίζεται στη χρήση του υποδείγματος εισροών-εκροών. Το κλαδικά διανύσματα της ανεργίας (2008-2013), του μέσου μισθού και των εισοδημάτων υπολογίστηκαν απο στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, την περίοδο 2008-2013, η ανεργία των πρώην μισθωτών είναι τα 2/3 της συνολικής ανεργίας. Παράλληλα, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2,8 φορές οι άνεργοι πρώην μισθωτοί αυξήθηκαν κατά 3,2 φορές. Αυτό σημαίνει ότι η ανεργία πλήττει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μισθωτούς, αφού οι πρώην μισθωτοί φτάνουν το 55,78% των ανέργων το 2008 και το 63,10% το 2013. Η συνολική απώλεια των εισοδημάτων που οφείλεται στο συγκεκριμένο δείγμα της ανεργίας υπολογίζεται στα 35,791 δις ευρώ, η συνολική απώλεια της ζήτησης στα 28,065 δις ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μείωση της παραγωγής είναι 54,689 δις ευρώ. Τέλος, το 2013 διαπιστώνουμε ότι η μειωμένη ζήτηση εξαιτίας της ανεργίας των πρώην μισθωτών αγγίζει το 2,50% του ΑΕΠ, ενώ η αντίστοιχη μείωση της παραγωγής ξεπερνάει τα 12 εκ. ευρώ και αγγίζει το 4,20% του ΑΕΠ.