Διερεύνηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις κυκλοφοριακές συνθήκες στην Αθήνα - Aρβανίτης, Κωνσταντίνος (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής Και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής αποτελεί η διερεύνηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο επίπεδο του κυκλοφοριακού φόρτου της Αθήνας για συγκεκριμένους σκοπούς που είναι η εργασία, η διασκέδαση και οι αγορές. Αρχικά επιλέχθηκαν τρεις ομάδες διατομών σε οδικές αρτηρίες της Αθήνας, με κάθε ομάδα να περιέχει διατομές που να είναι αντιπροσωπευτικές ως προς τη χρήση τους για μία συγκεκριμένη δραστηριότητα. Για καθεμία από αυτές τις διατομές πάρθηκαν μετρήσεις που αποτελούνταν από στοιχεία κυκλοφοριακών φόρτων και ταχυτήτων από τη βάση δεδομένωντου κέντρου διαχείρισης της κυκλοφορίας, αφότου ανήχθηκαν στο κατάλληλο χρονικό διάστημα μέτρησης (15λεπτο). Οι μετρήσεις αυτές πάρθηκαν σε όλο το διάστημα από το 2005 ως το 2012 για να αποτυπωθεί όλη η περίοδος πριν και μέχρι να εμφανιστούν στην κυκλοφορία οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με έτος βάσης για τις μεταβολές να αποτελεί το 2009, χρονιά που η Ελλάδα εισέρχεται στην οικονομική κρίση. Για να εξασφαλιστεί πως τα στοιχεία που πάρθηκαν είναι αντιπροσωπευτικά των τυπικών κυκλοφοριακών συνθηκών της Αθήνας επιλέχθηκαν τέσσερις μήνες του χρόνου που να τις εκφράζουν και μετέπειτα ειδικότερα για κάθε δραστηριότητα επιλέχθηκαν συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδες και ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας που να συμπυκνώνεται η κάθε δραστηριότητα στην κυκλοφορία, ώστε να δημιουργηθούν προφίλ για κάθε διατομή και σε κάθε μήνα που εξετάζεται σε όλο το μήκος του διαστήματος 2005-2012, με βάση των προφίλ τον κυκλοφοριακό φόρτο και την ταχύτητα. Αυτά τα προφίλ διερευνήθηκαν με στατιστικές μεθόδους και οπτικά με τη χρήση διαγραμμάτων έτσι ώστε να εντοπιστούν οι μεταβολές και η συμπεριφορά της κυκλοφορίας σε κάθε διατομή και να ελεγχθούν για σφάλματα σε ότι αφορά την κανονικότητα των συνθηκών, με συνδυασμό παρατήρησης του κυκλοφοριακού φόρτου και της ταχύτητας. Παρατηρήθηκε πως υπάρχει πράγματι πτώση των κυκλοφοριακών φόρτων στο διάστημα που διερευνήθηκε και ταυτόχρονα άνοδος των ταχυτήτων οι οποίες να είναι στατιστικά σημαντικές, με τις μεταβολές να είναι εντονότερες για τις δραστηριότητες της διασκέδασης και των αγορών, ενώ για τη δραστηριότητα της εργασίας παρατηρήθηκε πως η πτώση ενώ υπάρχει είναι πιο δυσδιάκριτη σε σχέση με τη γενική τάση μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου.