Ανάλυση του πλαισίου που διέπει την κατασκευή και λειτουργία του δικτύου ποδηλατοδρόμων του Δήμου Βριλησσίων και σύγκριση με την Ευρωπαϊκή εμπειρία. - Μακρής, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου, 2014)
Η βιώσιμη κινητικότητα προάγεται σήμερα ως η βέλτιστη λύση των κυκλοφοριακών προβλημάτων των πόλεων, με το ποδήλατο να κατέχει εξέχουσα θέση. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η παρουσίαση του ισχύοντος νομικού και τεχνικού πλαισίου που διέπει την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στο αστικό ιστό των ελληνικών πόλεων, καθώς και η σύγκριση ενός εγχώριου υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων με την διεθνή πραγματικότητα. Πηγές της εργασίας αποτέλεσαν πανεπιστημιακά συγγράμματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π., η βιβλιοθήκη του Τ.Ε.Ε., πρακτικά συνεδρίων και άλλων εκπαιδευτικών φορέων μηχανικών, καθώς και πληθώρα ιστοσελίδων στο διαδίκτυο. Επιπροσθέτως, στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας καταγράφηκε η άποψη των χρηστών του ποδηλατοδρόμου του Δήμου Βριλησσίων με χρήση κατάλληλα διαμορφωμένου ερωτηματολογίου και έρευνας πεδίου, που διενεργήθει μέσω προσωπικών συνεντεύξεων στην περιοχή μελέτης. Τέλος, έπειτα από επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές του Δήμου Βριλησσίων αποκομίστηκαν λεπτομερή στοιχεία για το έργο ποδηλατοδρόμων του Δήμου. Η Μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η καταγραφή και ανάλυση του τρόπου με τον οποίο προάγεται η ένταξη του ποδηλάτου στις Ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναλυτική παρουσίαση του νομικού και κατασκευαστικού πλαισίου που διέπει την ένταξή του στην χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε το εγχώριο παράδειγμα του δικτύου ποδηλατοδρόμων του Δήμου Βριλησσίων καθώς και το παράδειγμα της πόλης της Κοπεγχάγης, διενεργώντας παράλληλα μια συγκριτική μελέτη των δυο δικτύων. Η δομή της διπλωματικής εργασίας είναι η ακόλουθη: Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη περιγραφή των εννοιών της αστικής κινητικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα αναλύεται ο ρόλος του ποδηλάτου στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας. Τέλος, γίνεται παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης τόσο στον Ευρωπαϊκό όσο και στο Ελλαδικό χώρο. Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφονται οι πολιτικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκών οργανισμών που στόχο έχουν την προώθηση του ποδηλάτου. Στο τρίτο κεφάλαιο παρατίθεται αναλυτικά το ισχύον νομικό πλαίσιο για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα, καθώς και τα σημεία που ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρεται στο ποδήλατο, ενώ αναλύονται οι πιο πρόσφατα κατατεθειμένες προτάσεις βελτιώσεώς του. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής καταγραφή του υφισταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων του Δήμου Βριλησσίων, καθώς και των μελλοντικών επεκτάσεων όπως περιγράφονται στον σχεδιασμό. Επίσης, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και συμπεράσματα που προέκυψαν από έρευνα που διενεργήθει σε δείγμα ποδηλατιστών της περιοχής με προσωπικές συνεντεύξεις και χρήση ερωτηματολογίου. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρατίθεται το παράδειγμα της Κοπεγχάγης. Αναλύονται τα στάδια και οι πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν ώστε να καταστεί η πόλη μια από τις πλέον φιλικές προς στο ποδήλατο παγκοσμίως. Εν συνεχεία, στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το ισχύον τεχνικό πλαίσιο για την μελέτη και την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα. Εν κατακλείδι, η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με το έβδομο κεφάλαιο, όπου καταγράφονται τα τελικά συμπεράσματά της.