Ευρετικές προσεγγίσεις του μοναδιάστατου προβλήματος πακετοποίησης - Παππάς-Ζουντουρίδης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας ανάλυσης, σχεδιασμού και ανάπτυξης διεργασιών και συστημάτων, 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται το πρόβλημα της πακετοποίησης σε κάδους (bin packing problem) σε μία διάσταση. Αποτελεί ένα πρόβλημα με NP – hard βαθμό πολυπλοκότητας, του οποίου οι εφαρμογές παρατηρούνται σε πολλές καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Αρχικά αναφέρονται τα διαφορετικά είδη αλγορίθμων που αναπτύσσονται ακόμα και σήμερα για την επίλυση του προβλήματος. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πακετοποίησης με διαφοροποιήσεις στις συνθήκες και τους περιορισμούς της καθεμίας, άρα είναι σχεδόν αδύνατη η δημιουργία ενός γενικού αλγορίθμου για την επίλυση όλων των περιπτώσεων. Είναι ανάγκη να εξεταστούν οι παράμετροι της κάθε περίστασης και να επιλέγεται το κατάλληλο είδος αλγόριθμου για την αντιμετώπιση της. Για το μονοδιάστατο πρόβλημα πακετοποίησης επιλέγονται οι ευρετικές μεθόδοι, με τους κώδικες τους διαμορφωμένους σε MATLAB. Αναπτύσσεται η βασική λογική της καθεμίας, με τη βοήθεια των γραφικών αναπαραστάσεων που παρέχει η MATLAB. Στη συνέχεια επιλέγονται κάποιες περιπτώσεις προβλημάτων και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της κάθε μεθόδου για τη σύγκριση αυτών. Τέλος, γίνεται αναφορά στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη θεωρητική ανασκόπηση αλλά και τα πρακτικά αποτελέσματα που παρέχουν οι ευρετικές μέθοδοι για την επίλυση του μονοδιάστατου προβλήματος πακετοποίησης.