Έλεγχος της οδικής κυκλοφορίας με χρήση αλγορίθμων ενισχυτικής μάθησης (Reinforcement Learning) - Αλκίδης, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής & Υπολογιστών, 2014)
Το κυκλοφοριακό ζήτημα είναι μείζονος σημασίας στις σύγχρονες αστικές κοινωνίες. Η δραματική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων και των οχημάτων τις τελευταίες δεκαετίες στα αστικά κέντρα έχουν οδηγήσει σε καθημερινά φαινόμενα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε μια εκτενής μελέτη του προβλήματος της διαχείρισης της οδικής κυκλοφορίας και των μεθόδων που εφαρμόζονται για την επίλυσή του. Χρησιμοποιήθηκε ο αλγόριθμος Q-learning της ενισχυτικής μάθησης στην ε-greedy παραλλαγή του με σκοπό να εκπαιδευτεί κατάλληλα ένας πράκτορας και να ελέγξει μια διασταύρωση τεσσάρων κατευθύνσεων. Σαν σημείο αναφοράς χρησιμοποιήθηκαν δύο άλλες μέθοδοι ελέγχου της ίδιας διασταύρωσης – ένας αλγόριθμος σταθερού χρονισμού και ένας προσαρμοστικός. Η λύση που προτάθηκε από την εργασία αυτή παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση σε σχέση και με τις άλλες δύο μεθόδους, δείχνοντας ότι ευφυείς τεχνικές και, ειδικότερα, της ενισχυτικής μάθησης είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την επίλυση προβλημάτων όπως το κυκλοφοριακό.