Συγκόλληση ανόμοιων υπερκραμάτων Νικελίου και Κοβαλτίου. Μελέτη μικροδομής και μηχανικών ιδιοτήτων - Duka, Devoll (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας, 2014)
Η παρούσα εργασία αφορά στην μελέτη συγκόλλησης δύο ανόμοιων υπερκραμάτων, του Haynes 188 (AMS 5608) με βάση το κοβάλτιο και του Hastelloy X (AMS 5536) με βάση το νικέλιο, με τη μέθοδο συγκόλλησης μέσω μη καταναλισκόμενου ηλεκτροδίου TIG (Tungsten Inert Gas). Η συγκόλληση αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ως επιδιορθωτική συγκόλληση στον θάλαμο καύσης του αεροκινητήρα M53 – P2 του αεροσκάφους Mirage 2000, ο οποίος απαρτίζεται από τα εν λόγω υπερκράματα. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας υπήρξε η μελέτη της συγκόλλησης από άποψη μικροδομής και μηχανικών ιδιοτήτων σε δύο περιπτώσεις, όπου χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά μέταλλα προσθήκης. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ως μέταλλο προσθήκης το Haynes 188 (AMS 5801), ενώ στην δεύτερη το Hastelloy X (AMS 5798). Τα δοκίμια μελετήθηκαν συγκριτικά και εξήχθησαν συμπεράσματα για την ποιότητα της μικροδομής, των μηχανικών ιδιοτήτων και την καταλληλότητα των δύο μετάλλων προσθήκης. Η μελέτη της μικροδομής πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης (SEM) σε συνδυασμό με μικροανάλυση ακτίνων – X (EDS) και με περιθλασιμετρία ακτίνων – Χ (XRD). Για την μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων πραγματοποιήθηκαν μικροσκληρομετρήσεις σε μικροσκληρόμετρο τύπου Vickers, υπό σταθερό φορτίο και χρόνο, καθώς και δοκιμές εφελκυσμού σε δείγματα διαμορφωμένα σύμφωνα με τα πρότυπα ASTM – E8. Από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι η συγκόλληση ήταν επιτυχής και στις δύο περιπτώσεις χρήσης διαφορετικού μετάλλου προσθήκης. Η μελέτη της μικροδομής δεν εντόπισε την ανάπτυξη επιβλαβών φάσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιοσημείωτη υποβάθμιση των ιδιοτήτων ως προς την μικροδομή, ενώ η μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων απέδειξε ότι η μηχανική απόκριση των συγκολλημένων δοκιμίων ήταν επιτυχής. Τέλος, αναφέρεται ότι η συγκόλληση στην περίπτωση μετάλλου προσθήκης Hastelloy X εμφάνισε καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με το Haynes 188.