Υδροδυναμική Ανάλυση πλωτής Ανεμογεννήτριας αγκυρωμένης με κατακόρυφους κλάδους αγκύρωσης (TLP) Tension Leg Platform - Κοζύρης, Γιώργος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την υδροδυναμική ανάλυση μιας πλωτής ανεμογεννήτριας, εδρασμένης σε TLP (Tension Leg Platform) κατασκευή με κατακόρυφους κλάδους αγκύρωσης, υπό σταθερή προένταση. Το πειραματικό μέρος έλαβε χώρα στο Danish Hydraulic Institute (DHI) με μοντέλο κλίμακας 1:40. Περιοδικά κύματα γνωστού ύψους και συχνότητας, επιβλήθηκαν στο μοντέλο για τη μελέτη δυνάμεων και ροπών στον πύργο και στον πλωτήρα, κινήσεων surge, sway, heave και περιστροφών roll, pitch, yaw. Συλλέχθηκαν επίσης τα δεδομένα των ανυψώσεων των κυμάτων. Στο πρώτο Κεφάλαιο γίνεται μια σταδιακή εισαγωγή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως στην αιολική, καθώς και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το δεύτερο Κεφάλαιο περιλαμβάνει κάποιες καίριες έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και αφορούν το συγκεκριμένο είδος πλωτής κατασκευής. Στο τρίτο Κεφάλαιο περιέχεται η περιγραφή της διάταξης και των συνθηκών του πειράματος, καθώς και η μεθοδολογία επεξεργασίας των πειραματικών δεδομένων. Στο Κεφάλαιο 4 παρατίθενται οι μαθηματικές σχέσεις της θεωρητικής προσέγγισης του προβλήματος, καθώς και η ανάλυση του συστήματος αγκύρωσης της πλωτής κατασκευής. Στο Κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα κάποιων ενδεικτικών πειραμάτων καθώς και η στατιστική ανάλυσή τους. Στη συνέχεια γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων του συνόλου των πειραμάτων με τα θεωρητικά αποτελέσματα, μέσω του προγράμματος SemiSub. Τέλος παρουσιάζονται τα τελικά συμπεράσματα καθώς και προτάσεις για μελλοντικές έρευνες. Η παρούσα διπλωματική εργασία συμπληρώνεται με τρία παραρτήματα που περιλαμβάνουν την ανάλυση του συνόλου των πειραμάτων.