Υδροδυναμική Ανάλυση Πλωτής Α/Γ αγκυρωμένης με συμβατικούς κλάδους αγκύρωσης (Spar-buoy) - Κτώρης, Άγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών.Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την υδροδυναμική ανάλυση μιας πλωτής ανεμογεννήτριας, εδρασμένης σε Spar κατασκευή με συμβατικούς κλάδους αγκύρωσης. Το πειραματικό μέρος έλαβε χώρα στο Danish Hydraulic Institute (DHI) με μοντέλο κλίμακας 1:40. Περιοδικά κύματα γνωστού ύψους και συχνότητας, επιβλήθηκαν στο μοντέλο για τη μελέτη δυνάμεων και ροπών στον πύργο και στον πλωτήρα, κινήσεων surge, sway, heave και περιστροφών roll, pitch, yaw. Συλλέχθηκαν επίσης τα δεδομένα των ανυψώσεων των κυμάτων. Στο πρώτο Κεφάλαιο γίνεται μια σταδιακή εισαγωγή στην αιολική ενέργεια καθώς και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στο δεύτερο Κεφάλαιο παρατίθενται οι μαθηματικές σχέσεις της θεωρητικής προσέγγισης του προβλήματος, καθώς και η ανάλυση του συστήματος αγκύρωσης της πλωτής κατασκευής. Το τρίτο Κεφάλαιο περιλαμβάνει κάποιες καίριες έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και αφορούν το συγκεκριμένο είδος πλωτής κατασκευής. Στο Κεφάλαιο 4 περιέχεται η περιγραφή της διάταξης και των συνθηκών του πειράματος, καθώς και η μεθοδολογία επεξεργασίας των πειραματικών δεδομένων. Στο Κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα κάποιων ενδεικτικών πειραμάτων καθώς και η στατιστική ανάλυσή τους. Στη συνέχεια γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων του συνόλου των πειραμάτων με τα θεωρητικά αποτελέσματα, μέσω του προγράμματος SemiSub. Τέλος παρουσιάζονται τα τελικά συμπεράσματα καθώς και προτάσεις για μελλοντικές έρευνες. Η παρούσα διπλωματική εργασία συμπληρώνεται με πέντε παραρτήματα που περιλαμβάνουν την ανάλυση του συνόλου των πειραμάτων καθώς και τα δεδομένα εξόδου των προγραμμάτων STATMOOR και DYNAMOOR για την ανάλυση του κλάδου αγκύρωσης.