Επεμβαίνοντας στο βιομηχανικό και αρχαιολογικό τοπίο της Ρόδου_ Ο αλευρόμυλος SAMICA - Ντέλλα, Αλεξία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, 2014)
Με τη διπλωματική μας εργασία με τίτλο «Επεμβαίνοντας στο βιομηχανικό και αρχαιολογικό τοπίο της Ρόδου, ο αλευρόμυλος SAMICA», επιχειρούμε να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε την αρχαία αλλά και νεότερη βιομηχανική ιστορία του νησιού της Ρόδου, με την αναβίωση του αποθετικού της πλούτου. Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου και αποτέλεσε σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών γεγονός που διαμορφώνει τη σύγχρονη εικόνα της. Αυτή η επαλληλία διαφορετικών πολιτισμών που χαρακτηρίζει το νησί έχει ως αποτέλεσμα ευρήματα μεγάλου ενδιαφέροντος να παραμένουν σήμερα αναξιοποίητα. Ταυτόχρονα, χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν κάθε χρόνο στο νησί για να θαυμάσουν το φυσικό της περιβάλλον και τα πολιτιστικά της μνημεία. Στόχος μας ήταν η διαμόρφωση μια ζώνης πολιτισμού με την ανάπλαση της υποβαθμισμένης πρώην βιομηχανικής ζώνης Κόβα, η οποία θα λειτουργεί ως μεταβατική ανάμεσα στην υπό κατασκευή νέα μαρίνα και στην υπόλοιπη πόλη. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε τον σχεδιασμό υπαίθριων και ελεύθερων χώρων με βασικό εργαλείο το πράσινο που θα συνοδεύεται με την επανάχρηση των βιομηχανικών κελυφών, αλλά και την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίζονται στην περιοχή. Στη συνέχεια εστιάζουμε στη διαμόρφωση της πλατείας της αλευροβιομηχανίας SAMICA που περιλαμβάνει ευρήματα του ναού της Ίσιδας.