Πειραματική Σκηνή Θεάτρου Κωφών Ελλάδος - Αρβανίτη, Γαρυφαλλιά (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία συναντάται στην προσπάθεια και το ενδιαφέρον κατανόησης της κοινωνικής και χωρικής συνθήκης μιας ‘αόρατης’ αναπηρίας, όπως καλείται η Κώφωση. Στο πλαίσιο προσδιορισμού του σχεδιασμού, στη χωρική υπόθεση της πόλης-Αθήνας, αναζητείται και ερευνάται το γεγονός της ενσωμάτωσης και ενίσχυσης της κοινότητας των Κωφών, φωτογραφίζοντας τη σε έναν ιδιαίτερο κοινωνικοποιητικό χώρο αλληλεπίδρασης για την ίδια, όπως δύναται να είναι το θέατρο, είτε σε ρόλο θεατή είτε στη θέση του ηθοποιού που πράττει θεατρικά νοηματοδοτώντας. Στην πραγματικότητα, οι Κωφοί, ως μια πληθυσμιακή υποομάδα Άτομων με Αναπηρία (ΑμεΑ), φέρουν ένα εντελώς διαφορετικό πολιτισμικό ανάπτυγμα, από τη μία στο οπτικοκινητικό περιβάλλον τους και επιπλέον ως ένα κομμάτι του ‘ισχύοντος’ ηχητικού περιβάλλοντος. Η πρόταση επικεντρώνεται σε αυτήν την υπόθεση - σε συνδυασμό με τις υποτυπώδεις αστικές υποδομές εξυπηρέτησης και ενσωμάτωσης των ΑμεΑ γενικότερα και των Κωφών εδώ ειδικότερα -,και περνά στο σχεδιασμό ενός πολυχώρου θεατρικής αγωγής και επικοινωνίας, συνολικού εμβαδού 3175τμ, εντοπισμένος κεντρικά στην περιοχή του Ψυρρή. Ο Κεντρικός άξονας διερεύνησης εντοπίζεται στη στέγαση της ομάδας θεάτρου Κωφών Ελλάδος (ΘΚΕ), σε μια πειραματική σκηνή (124 ατ.), η οποία να εξυπηρετεί την προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα οποιουδήποτε σε θεατρικές παραστάσεις, υπό το πρίσμα της νοηματικής γλώσσας. Το νέο θέατρο ‘συστεγάζεται’ με διάφορους χώρους ενίσχυσης του, όπως αίθουσες δοκιμών, στούντιο ήχου κά καθώς και χώρους εισήγησης της δυνατότητας άλλων θεατρικών δραστηριοτήτων και εξοπλισμού για την κοινότητα. Όλες οι δραστηριότητες συναντώνται καθώς αρθρώνονται (κάθετα κωδικοποιημένα) στα επίπεδα που δημιουργεί το πρωτεύον σύστημα ανάβασης όπως εισάγεται το «κουτί - έκθεμα των ραμπών» με διπλά σημεία εκκίνησης το χώρο του Foyer – υποδοχής και τη Διοίκηση.