Συμβολή στη μελέτη της αντικεραυνικής προστασίας πλοίου - Μαραθοκαμπίτης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων, 2014)
Η αντικεραυνική προστασία σε πλοία είναι ένα ζήτημα του οποίου η μελέτη χρήζει βελτίωσης. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, σε πρώτη φάση παρουσιάζονται οι βασικές αρχές του κεραυνού και αντικεραυνικής προστασίας. Στη συνέχεια περιγράφονται οι απαιτήσεις που δίνονται από τα διεθνή πρότυπα καθώς και οι μέθοδοι αντικεραυνικής προστασίας. Κατόπιν περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος WIN IGS με το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι προσομοιώσεις και παρουσιάζονται τα μοντέλα των πλοίων που εξετάστηκαν. Ακολουθούν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων με τις διάφορες μεθόδους υπολογισμού της ζώνης προστασίας (ηλεκτρογεωμετρικό μοντέλο, κυλιόμενη σφαίρα, κώνος προστασίας). Γίνεται επίσης συγκριτική ανάλυση η οποία αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την καταλληλότητα της κάθε μεθόδου και προτείνονται λύσεις για πιθανά προβλήματα.