Βελτιστοποίηση Του Συστήματος Ανακύκλωσης στον Δήμο Χαλκιδέων. - Παπαδοπούλου, Μαρία (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2014)
ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας (μπλε κάδοι) στην πόλη της Χαλκίδας. Εξετάστηκε το νομικό και οργανωτικό πλαίσιο της ανακύκλωσης στην Ελλάδα καθώς και ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας στον Δήμο Χαλκίδας. Έγιναν μετρήσεις για την εκτίμηση του ρυθμού πλήρωσης των κάδων, αναπτύχτηκε ένα μοντέλο δικτύου GIS για την περιοχή Κάνηθος της πόλης και διερευνήθηκε αν οι πληροφορίες για τον βαθμό πλήρωσης των κάδων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την βελτιστοποίηση των διαδρομών των οχημάτων συλλογής υλικών συσκευασίας. Το πρόβλημα διατυπώθηκε ως πρόβλημα περιοδεύοντος πωλητού που επιλύθηκε μέσω του λογισμικού TransCad. H σχετική διερεύνηση έδειξε ότι σε αστικές περιοχές με τα χαρακτηριστικά του δειγματικού χώρου που διερευνήθηκε έχουμε εξοικονόμηση οχηματοχιλιομέτρων της τάξης του 40% και εξοικονόμηση σε χρηματικούς ορούς στο επίπεδο των 4 ευρώ ανά συλλεγόμενο τόνο υλικών συσκευασίας..