Πειραματική μελέτη της θερμοκρασιακής επίδρασης στη συμπεριφορά κατάρρευσης PVC κελυφών - Μαλινάκης, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2014)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μέτρηση της αντοχής πλαστικών κελυφών PVC διαφόρων διατομών μέσω της αξονικής θλίψης τους. Η αντοχή τους εξετάζεται αρχικά σε συνθήκες περιβάλλοντος, ενώ η διαδικασία επαναλαμβάνεται καθώς τα δοκίμια τοποθετούνται μέσα σε διάταξη με βραστό νερό. Παρατηρούνται οι μεταβολές στην αντοχή τους κατά τις δύο πειραματικές – θερμοκρασιακές συνθήκες και εξάγονται τα απαραίτητα συμπεράσματα. Να σημειωθεί ότι τα συμπιεσμένα δοκίμια εμβαπτίζονται σε βραστό νερό αμέσως μετά τη δοκιμή συμπίεσης και εξετάζεται η συμπεριφορά τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αντοχή των δοκιμίων στις συνθήκες συμπίεσης βραστού νερού είναι εμφανώς μειωμένη σε σχέση με τη συμπίεση σε συνθήκες περιβάλλοντος. Επίσης, διαπιστώθηκε διαφοροποίηση στον τρόπο παραμόρφωσης. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι τα συμπιεσμένα δοκίμια ανατάχθηκαν στην αρχική τους διαμόρφωση κατόπιν της εμβάπτισής τους σε βραστό νερό. Τα αποτελέσματα συζητούνται και αναλύονται αναφορικά με τις πειραματικές συνθήκες και τις διαστάσεις των δοκιμίων.