Συγκριτική αξιολόγηση των υπηρεσιών των Δήμων με χρήση της περιβάλλουσας ανάλυσης δεδομένων και της αναλυτικής ιεραρχικής διαδικασίας - Καρκούλας, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχναικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Ερευνας, 2014)
Στα πλαίσια της βελτίωσης της αποδοτικότητας των υπηρεσιών των Δήμων, η μέτρηση της αποδοτικότητάς τους αποτελεί σημαντικό πρόβλημα προς επίλυση. Η έννοια της αποδοτικότητας σχετίζεται με την ικανότητα μιας μονάδας να μετασχηματίζει, τις εισροές που καταναλώνει, σε παραγόμενες εκροές. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία μια μέθοδος η οποία παρουσιάζεται ως αποτελεσματική και πλέον δημοφιλής, λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, είναι αυτή της Περιβάλλουσας Ανάλυσης Δεδομένων (DataEnvelopmentAnalysis-DEA), η οποία αποτιμά την αποδοτικότητα ενός συνόλου ομοιογενών μονάδων τις οποίες ονομάζει Μονάδες Λήψης Απόφασης (DecisionMakingUnits-DMUs). Είναι μια μη παραμετρική μέθοδος αφού η εκτίμηση της αποδοτικότητας μιας παραγωγικής μονάδας δεν προκύπτει από την υιοθέτηση συναρτήσεων παραγωγής αλλά από τη χρήση εμπειρικών δεδομένων και βασίζεται σε μοντέλα γραμμικού προγραμματισμού. Η DEAυπολογίζει το όριο της αποδοτικότητας ενός συνόλου μονάδων παραγωγής και επιτυγχάνει να τις διαχωρίσει σε αποδοτικές και μη. Για τις μη αποδοτικές μονάδες παρέχει τη δυνατότητα εκτίμησης των περιθωρίων βελτίωσης (είτε με μείωση των εισροών είτε με αύξηση των εκροών τους), έτσι ώστε να καταστούν αποδοτικές.