Μελέτη οργάνωσης συντήρησης σε εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων αλουμινίου - Κουτσούπης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας, 2014)
Αντικείμενο αυτής της εργασίας αποτέλεσε η μελέτη των χρόνων παρέμβασης και της αξιοπιστίας του μηχανολογικού εξοπλισμού σε ένα εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων αλουμινίου. Στην παρούσα διπλωματική εργασία αρχικά περιγράφονται κάποιες βασικές έννοιες και αρχές της συντήρησης, όπως ο ορισμός της συντήρησης, οι τύποι της, οι δομές διαχείρισής της, η επιλογή για in house ή outsourcing αυτής κλπ. Στη συνέχεια γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση για τις πιο διαδεδομένες μεθόδους συντήρησης, όπως αυτή της TQM (Total Quality Management), της TPM (Total Productive Maintenance) και της RCM (Reliability Centered Maintenance). Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην έννοια της ηλεκτρονικής συντήρησης (e-maintenance) και συγκεκριμένα των CMMS (Computerized Maintenance Management Systems). Στο πρακτικό κομμάτι, εξετάζεται η οργάνωση συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού σε ένα εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων αλουμινίου. Συγκεκριμένα, περιγράφεται το εργοστάσιο της Aluman S.A. και στη συνέχεια, καταχωρώντας όλες τις παρεμβάσεις των μηχανών της για τα έτη 2009 έως 2013, εξετάζεται ο ρυθμός εμφάνισης παρέμβασης σε κάθε τομέα και μηχανή του εργοστασίου. Υπολογίζεται το ποσοστό παρεμβάσεων για τις πρώτες ημέρες ύστερα από τη τελευταία παρέμβαση, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα δεδομένα, καθώς και η πιθανότητα εμφάνισης παρέμβασης. Για την παραπάνω εξέταση χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό @RISK της Palisade, που προσέγγισε τα καταγεγραμμένα δεδομένα μέσω διαφόρων κατανομών, σχεδιάζοντας την καμπύλη αξιοπιστίας. Για να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα όσον αφορά την εξέλιξη της παραγωγής και συντήρησης, τα δεδομένα συγκρίθηκαν στην πορεία με ιστορικά δεδομένα όπως αυτά είχαν καταγραφεί για τα έτη 2003 έως 2007.