"Μοναστήρι-Σπουδαστήριο στο Νησί Ιωαννίνων" - Κούτλα, Βιργινία (Βίρνα) (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τον σχεδιασμό ενός νέου «Μοναστηριού-Σπουδαστηρίου» στο Νησί Ιωαννίνων. Το θέμα ακουμπά πάνω στην μακραίωνη παράδοση των μοναστηριών του Νησιού ως ταυτόχρονα θρησκευτικά κέντρα και εκπαιδευτήρια λαϊκών τεχνών και έχει στόχο την αναβίωση ακριβώς αυτού του διμερούς τους χαρακτήρα. Το νέο μοναστήρι δανείζεται από την παράδοση αυτή τον όρο «Σπουδαστήριο» και, με τον τρόπο αυτό, απευθύνεται εν τη γεννέσει του σε δύο κοινότητες: αυτή των μοναχών (θρησκευτικό κέντρο) και εκείνη των κοσμικών (εργαστήρια λαϊκών τεχνών). Μαζί με την εσωστρέφεια που επιτάσσει ο μαναστικός βίος γεννάται, λοιπόν, εδώ ευθύς εξ’ αρχής μια διαρκώς ανατροφοδοτούμενη διαδικασία συνδιαλλαγής του μέσα με το έξω. Ο ιδιότυπος αυτός χαρακτήρας αποτελεί τον πυρήνα της σχεδιαστικής προσέγγισης, με το βάρος να πέφτει στις διαδοχικές συνθήκες μετάβασης και στις παράλληλες διαδικασίες οικειοποίησης του χώρου.