Μελέτη της Φθοράς και Προστασία Αρχαίου Γυαλιού. Η Περίπτωση των Υαλοθετημάτων των Κεγχρεών. - Moraitou, Georgianna (Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2014)
Στην παρούσα διδακτορική διατριβή μελετώνται τα υαλοθετήματα των Κεγχρεών και η φθορά τους στα τρια διαδοχικά περιβάλλοντα στα οποία εκτέθηκαν: τη θάλλασσα, κατά τη διάρκεια των σωστικών επεμβάσεων και στη συνέχεια στο περιβάλλον του μουσείου. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη είναι: SEM/EDAX, XRD,ROM,TEM/EDAX, XRF, X-Ray, Raman, FT-IR, EPR, RBS, NRA, DSC, TGA, LIBS, Multispectral imaging.Νέα στοιχεία ήρθαν στο φώς που μας επιτρέπουν την καλύτερη γνώση της αρχαίας τεχνολογίας, την ανάπτυξη πρωτοκόλλου μη καταστροφικής εξέτασης και την ανάπτυξη πρωτοκόλλου προληπτικής και ενεργητικής συντήρησης.