Μοντελοποίηση, διερεύνηση λειτουργίας και βελτιστοποίηση αυτόνομου ηλεκτρικού συστήματος με αντλησιοταμίευση, χρησιμοποιώντας το λογισμικό EnergyPro - Diamantopoulos, Georgios (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών, 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η δημιουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο της Λέσβου, με το εμπορικό λογισμικό EnergyPro, μια άδεια χρήσης του οποίου παραχωρήθηκε στο Εργαστήριο Υδροδυναμικών Μηχανών από την Δανέζικη εταιρία EnergySoft. Ο λόγος που οδήγησε στην εκπόνηση της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση της περιοχής εφαρμογής του λογισμικού αυτού και η σύγκριση των δυνατοτήτων του με αντίστοιχο λογισμικό που έχει αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Υδροδυναμικών Μηχανών ΕΜΠ. Επιπλέον, με την εφαρμογή αυτού του υπολογιστικού πακέτου, επιδιώκεται να ελεγχθεί και με ένα διαφορετικό υπολογιστικό εργαλείο η πρόταση για υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Λέσβο, η οποία διερευνήθηκε σε προηγούμενη Διπλωματική Εργασία. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται το λογισμικό EnergyPro και οι δυνατότητες που προσφέρει. Το πρόγραμμα αυτό, δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει τεχνικές και οικονομικές μελέτες με εύκολο, αλλά συνάμα ακριβή τρόπο. Κάποιες από τις δυνατότητές του παρουσιάζονται μέσω ενός απλού παραδείγματος λειτουργίας, ενός υδροηλεκτρικού σταθμού σε μη διασυνδεδεμένο δίκτυο, και στη συνέχεια, με ένα πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα συστήματος, το οποίο περιέχει Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ), αιολικό πάρκο, φωτοβολταϊκά και έναν αναστρέψιμο υδροηλεκτρικό σταθμό με αντλησιοταμίευση. Η ανάγκη περαιτέρω αύξησης της ηλεκτρικής παραγωγής, σε συνδυασμό με τον κορεσμό που έχει επέλθει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΣΠ, οδηγούν στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για εντατικότερη διείσδυση των ΑΠΕ στο μη διασυνδεδεμένο νησιωτικό δίκτυο. Για το λόγο αυτό, στο δεύτερο μέρος, προτείνεται η εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας μέσω υβριδικού υδροηλεκτρικού σταθμού ο οποίος συνδυάζεται με ΑΠΕ. Διερευνάται ο τρόπος λειτουργίας του σταθμού, η βιωσιμότητα του έργου και τα αποτελέσματά του λογισμικού συγκρίνονται με αντίστοιχα από προηγούμενες εργασίες. Επιπλέον, μελετάται η επίδραση που θα έχουν στο σύστημα οι μεταβολές βασικών παραμέτρων του, όπως η αλλαγή του τεχνικού ελαχίστου ή η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ. Συμπερασματικά, το EnergyPro, αποτελεί ένα εύχρηστο πρόγραμμα για τη δημιουργία υπολογιστικών μοντέλων, όπως αυτό που μελετήσαμε στη Λέσβο. Επιπλέον, καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα που υπήρχαν και σε προηγούμενες εργασίες. Το προτεινόμενο σύστημα, λοιπόν, μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν οι ΑΣΠ, ενώ παράλληλα να οδηγήσει και σε επενδύσεις ικανοποιητικής οικονομικής απόδοσης.