Χρηματοδοτικά εργαλεία για την προώθηση έργων ΑΠΕ και ΕξΕν και ανάπτυξη προμελετών σκοπιμότητας έργων συμπαραγωγής ενέργειας - Χαντζιάρας, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2014)
Η εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ», και συγκεκριμένα στον τομέα Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι, αρχικά, η παρουσίαση των χρηματοδοτικών εργαλείων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας. Στη συνέχεια, στοχεύει στον προσδιορισμό συγκεκριμένης μεθοδολογίας εκπόνησης προμελετών με τη χρήση απλών υπολογιστικών εργαλείων και προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα. Έπειτα, με χρήση της προτεινόμενης μεθοδολογίας παρουσιάζονται δύο προμελέτες σκοπιμότητας για τα δημοτικά διαμερίσματα Βαρικού και Λεχόβου του Δήμου Αμυνταίου, για την εγκατάσταση μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης. Για το Βαρικό επιλέχθηκε η εγκατάσταση μονάδας καύσης βιομάζας από αγροτικά και δασικά υπολείμματα, ενώ για το Λέχοβο επιλέχθηκε η δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου από ζωικά και οικιακά απόβλητα και η καύση του σε κατάλληλη μονάδα συμπαραγωγής. Για κάθε έργο εκτιμάται το δυναμικό βιομάζας και βιοαερίου της περιοχής, ενώ για την ανάλυση της βιωσιμότητας των δύο έργων εξετάζονται διαφορετικά χρηματοδοτικά σενάρια στην κάθε περίπτωση. Τέλος, γίνεται εκτίμηση των επιπτώσεων των έργων στην τοπική κοινωνία, αλλά και ο περιβαλλοντικός τους αντίκτυπος.