Η αξιολόγηση της αποδοτικότητας του κλάδου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τη χρήση μη παραμετρικών μεθόδων - Γιαβούδη, Θεοδώρα (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2014)
Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που απασχολούν τις εταιρείες και τους οργανισμούς στη σύγχρονη εποχή είναι το κατά πόσο οι υπηρεσίες που προσφέρουν αποδίδουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στις μεθόδους βελτίωσης της αποδοτικότητας των οργανισμών προκειμένου να λειτουργούν αποδοτικά στον ανταγωνιστικό χώρο της παγκόσμιας οικονομίας. Με τον όρο αποδοτικότητα εννοούμε το βαθμό χρησιμοποίησης των εισροών έτσι, ώστε να αποφέρουν όσο το δυνατό περισσότερες εκροές. Για τη βιωσιμότητα, επομένως, της επιχείρησης είναι σημαντικό να ελέγχουμε την αποδοτικότητα της και να βρίσκουμε τρόπους να την αξιολογούμε και να τη βελτιστοποιούμε. Με τους ελέγχους αυτούς η διοίκηση της κάθε επιχείρησης διασφαλίζει ότι οι πόροι που διατίθενται χρησιμοποιούνται αποδοτικά και αποτελεσματικά για την επίτευξη των στόχων της και να προχωρήσει στον στρατηγικό σχεδιασμό της και στη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Οι μέθοδοι μέτρησης και εκτίμησης της αποδοτικότητας είναι η ανάλυση χρηματοοικονομικών δεικτών, οι οικονομετρικές μέθοδοι παλινδρόμησης και οι παραμετρικές και μη παραμετρικές προσεγγίσεις. Η Περιβάλλουσα Ανάλυση Δεδομένων (DEA) είναι μία μη παραμετρική μέθοδος και θεωρείται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο εκτίμησης της απόδοσης που πραγματοποιεί τη μέγιστη αντικειμενική χρήση των διαθέσιμων δεδομένων. Αντιμετωπίζοντας τις αδυναμίες των παραπάνω μεθόδων, η DEA αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Ο ασφαλιστικός κλάδος αντιμετωπίζει τη σημερινή εποχή σημαντικές αλλαγές που εξελίσσονται τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο εγχώριο περιβάλλον και οι οποίες σηματοδοτούν έντονες ανακατατάξεις στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να γνωρίζουν αλλά και να διερευνήσουν τους κινδύνους που πρόκειται να ασφαλίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδας καθώς επίσης να εκσυγχρονιστούν έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην οικονομικές αλλαγές και να μπορέσουν να ανταγωνιστούν την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά. Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν σύμφωνα με τα νέα νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί, Solvency 2, προκειμένου να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του ασφαλιστικού κλάδου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών που δεν είναι αποδοτικές ή είναι αφερέγγυες. Στη συγκεκριμένη διπλωματική θα γίνει μελέτη δεκαπέντε ασφαλιστικών εταιρειών κατά Ζημιών (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης οχημάτων) μέσω της μη παραμετρικής μεθόδου DEA και χρησιμοποιούνται δύο εισροές, οι καθαρές πληρωθείσες αποζημιώσεις και οι προμήθειες παραγωγής, και δύο εκροές, τα καθαρά δεδουλευμένα ασφάλιστρα και τα έσοδα επενδύσεων.