Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ μακροοικονομικών μεταβλητών και βασικών χρηματιστηριακών δεικτών: Στοιχεία από τη Γερμανία, τη Δανία και την Ισπανία περιλαμβανομένης της περιόδου της κρίσης - Ντεμίρογλου, Νικόλαος (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2014)
Η σχέση μεταξύ των αποδόσεων των κεφαλαιαγορών και των μεταβολών σε διάφορες μακροοικονομικές μεταβλητές έχει απασχολήσει μεγάλο αριθμό ερευνητών διαχρονικά. Η συγκεκριμένη εργασία κινείται σε δύο βασικούς άξονες: 1) Στην ανάλυση, με τη χρήση του υποδείγματος ARMA(m,n), της συμπεριφοράς της κατά κεφαλήν κατανάλωσης και επένδυσης, καθώς και την επίδραση της οικονομικής κρίσης σε αυτές, 2) Στην εξέταση σχέσεων αιτιότητας μεταξύ σημαντικών μάκρο-μεταβλητών με βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Η πλήρης ανάλυση πραγματοποιείται για την περίοδο 1995 – 2013 στις χώρες Γερμανία, Δανία και Ισπανία, οι οποίες επιλέχθηκαν βάσει της οικονομικής τους θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του νομίσματος που έχουν υιοθετήσει και της προσφυγής τους σε μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Από τα ευρήματα της έρευνας παρατηρείται ότι η κρίση των ετών 2008 – 2009 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρονικού ορίζοντα σχεδιασμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αναφορικά με την κατανάλωση και την επένδυση αντίστοιχα, καθώς και την πραγματοποίηση διορθωτικών κινήσεων εντός του έτους. Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της εργασίας στο οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά βάση ο έλεγχος αιτιότητας του Granger, διαπιστώθηκε ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης DAX της Γερμανίας προηγείται και καθορίζει, σε ένα βαθμό, τις μεταβολές των μακροοικονομικών μεταβλητών. Οι σχέσεις αιτιότητας μεταξύ των χρηματιστηριακών δεικτών ΟΜΧ και ΙΒΕΧ της Δανίας και της Ισπανίας αντίστοιχα και σημαντικών μακροοικονομικών μεταβλητών είναι περισσότερο αμφίδρομες.