Διερεύνηση χωρικής σεισμικής συμπεριφοράς υφιστάμενου κτηρίου Ω.Σ. σε διαξονική εδαφική διέγερση με αλληλεπίδραση εδάφους - κατασκευής - Δουλγέρογλου, Ανδρονίκη - Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Ωπλισμένου Σκυροδέματος., 2014)
Αποτίμηση της συμπεριφοράς έναντι σεισμού υφιστάμενης κατασκευής Ω.Σ. με πυρήνα που έχει μελετηθεί με τους Κανονισμούς του 1959 λαμβάνοντας υπόψιν το εδαφικό υπόβαθρο και την αλληλεπίδρασή του με την ανωδομή. Το κτήριο είναι επταώροφο και αποτελεί χαρακτηριστική κατασκευή της δεκαετίας του 70’ αποτελούμενο από ένα πεταλοειδές τοιχείο που περικλύει τον ανελκυστήρα. Το ενδιαφέρον αυτής της εργασίας επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση του τοιχείου με τα πλαίσια και με το έδαφος κατά τη διάρκεια χωρικής σεισμικής διέγερσης. Για την διερεύνηση αυτής της απόκρισης που επηρεάζεται από την ποιότητα του εδάφους, το μέγεθος της θεμελίωσης καθώς και από τα φορτία και από τη φορά τους επιλέχθηκαν προς μελέτη πέντε περιπτώσεις οι οποίες συνδυάζουν τους παραπάνω παράγοντες. Στην πρώτη περίπτωση μελετήθηκε ο φορέας με τα πέδιλα για τα οποία είχε μελετηθεί, με καλή ποιότητα εδάφους και με σεισμό με φορά κατά την κύρια διεύθυνση του κτηρίου, στη δεύτερη επιλέχθηκε όμοιος γεωμετρικά φορέας με ίδια φόρτιση και υποδαιέστερης ποιότητας εδάφους, στην τρίτη περίπτωση ο φορέας που μελετήθηκε είναι όμοιος με τον πρώτο με υποδιαστασιολογημένο πέδιλο πυρήνα και ίδιο έδαφικό υπόβαθρο καθώς και ίδια κατά φορά φορτία. Στην τέταρτη περίπτωση το προσομοίωμα θεωρήθηκε όμοιο με της πρώτης περίπτωσης με τη διαφορά ότι τα φορτία του σεισμού εφαρμόζονται υπό γωνία 45 μοιρών ως προς την κύρια διεύθυνση του κτηρίου, ενώ στην τελευταία περίπτωση η μόνη διαφορά σε σχέση με την πρώτη είναι ότι τα αδρανειακά φορτία της κατασκευής ασκούνται κάθετα στην κύρια διεύθυνση. Η ανάλυση των περιπτώσεων αυτών έλαβε χώρα μέσω του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων OpenSees, ενώ τα φορτία επιβλήθηκαν ψευδοστατικά θεωρώντας τριγωνική καθ’ ύψος κατανομή (ανελαστική ανάλυση Pushover).