Αξιοποίηση μυκήτων για την αναγωγική σταθεροποίηση του εξασθενούς χρωμίου σε ρυπασμένα εδάφη - Παπαδοπούλου, Λυδία Αγγελική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας των Υλικών, 2014)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία ξεκινά εξετάζοντας τη συμπεριφορά 21 διαφορετικών μυκήτων, καθώς μεγαλώνουν σε θρεπτικό διάλυμα παρουσία 25 mg/Lεξασθενούς χρωμίου Cr(VI).Στόχος ήταν να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για την ικανότητα του κάθε μύκητα να ανάγει το εξασθενές χρώμιο σε τρισθενές, και αυτό διότι το εξασθενές χρώμιο Cr(VI) παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη τοξικότητα και υψηλότερη διαλυτότητα στο νερό σε σύγκριση με το τρισθενές χρώμιο Cr(III). Η μετατροπή του Cr(VI) σε Cr(III) με βιολογική επεξεργασία αποτελεί μια μέθοδο «σταθεροποίησης» του ρύπου, η οποία μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Στο τέλος της τρίμηνης αυτής εργαστηριακή διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο μυκητολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρατηρήθηκε ότι το εξασθενές χρώμιο είχε αναχθεί κάτα 100% τρισθενές, σε όλα τα δείγματα, συμπεραλμβανομένων και των δειγμάτων ελέγχου, στα οποία δεν υπήρχε μύκητες, παρά μόνο θρεπτικό διάλυμα και 25 ppmCr(VI). Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν στο συμπέρασμα πως για την ολική αναγωγή του χρωμίου ήταν υπεύθυνο το θρεπτικό υπόστρωμα από εκχύλισμα βύνης (maltextract), το οποίο επέδρασε αναγωγικά στο Cr(VI) με καθαρά χημικό τρόπο. Η έρευνα στράφηκε στην επιβεβαίωση αυτής της υπόθεσης και ακολούθησε πείραμα στο εργαστήριο Μεταλλουργίας της σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ,που σχεδιάστηκε ώστε να εξετάσει τη συμπεριφορά τριών διαφορετικών θρεπτικών υποστρώματωνπου χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για καλλιέργεια μυκήτων: maltextract, patatodextrosebroth και czapekdox. Το πείραμα κράτησε 32 μέρες και απέδειξε πως το maltextract όντως ανάγει το εξασθενές χρώμιο σε τρισθενες. Στο τέλος των 32 ημερών το Cr(VI) είχε αναχθεί κάτα 82% σε Cr(III) στα δείγματα με maltextract, ενώ σε αυτά με patatodextrosebroth είχε αναχθεί κατά 89.2 %. Καμία μεταβολή δεν παρατηρήθηκε στα δείγματα μεθρεπτικό czapekbroth. Μετρήσεις ολικού χρωμίου στα διαλύματα της πρώτης σειράς δοκιμών έδειξαν μειωμένα ποσοστά ολικού χρωμίου σε ορισμένα δείγματα, αποδεικνύοντας πως κάποιοι μύκητες έχουν την ικάνοτητα προσρόφησης του χρωμίου. Συγκεκριμένα οι μύκητες Tyromyces chioneus, Agrocybe cylindracea και Ganoderm acarnosumαπορρόφησαν 34-38% της αρχικής ποσότητας χρωμίου.