Ιαματικά λουτρά στην Κυλλήνη - Δημητρίου, Χριστόφορος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2014)
Το θέμα της παρούσας εργασίας αναφέρεται σε πρόταση ένταξης ενός κτηρίου ιαματικών λουτρών στο φυσικό τοπίο της Κυλλήνης. Η ένταξη του κτηρίου, η διαμόρφωση του υπάιθριου χώρου που φιλοξενεί λειτουργίες της λουτρικής διαδικασίας, η προστασία των φυσικών πόρων, και ταυτόχρονα ο έλεγχος της διείσδυσης του ανθρώπινου στοιχείου, είναι θέματα τα οποία αναδεικνύονται στην παρούσα πρόταση. Σκοπός της λύσης είναι η εξυπηρέτηση τόσο των πρακτικών αναγκών των λουόμενων, όσο και των χωρικών ποιοτήτων που θέτει το ιδιάζον θέμα των λουτρωτικών κτηρίων , σεβόμενο το περιβάλλον στο οποίο εγκαθίσταται. Το κτήριο εντάσσεται σε ένα ιαματικό τοπίο, του οποίου η κύρια φύτευση είναι ο ευκάλυπτος και αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο (επίπεδο κυκλοφοριακής αρτηρίας +1.70) τοποθετείται το εστιατόριο-καφενείο, στο δεύτερο επίπεδο (+0.00) προτείνεται ένα γραμμικό κτήριο το οποίο φιλοξενεί τις πληροφορίες , τη διοίκηση και βοηθητικούς χώρους που εξηρετούν τα λασπόλουτρα. Στο τρίτο επίπεδο (-5.95) τοποθετείται υπόσκαφο κτήριο στο οποίο πραγματοποιούνται όλες οι λουτρικές διαδικασίες. Τέλος, μία ξύλινη ράμπα ενώνει τα τρία αυτά επίπεδα μεταξύ τους, αλλά και με το Ρωμαϊκό λουτρικό αποτύπωμα, καταλήγοντας σε έναν υπαίθριο χώρο, σε έναν κήπο πηγών. Η περιοχή της Κυλλήνης, με το παραθαλλάσιο επιβλητικό τοπίο άγριας ομορφιάς και την τοποθέτηση κτηρίου λουτροθεραπείας παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία επανένωσης του ανθρώπου με τη φύση. Η σχέση αυτή τονίζεται και μέσω της πρότασης δημιουργίας μιας φυσικής διαδρομής παράλληλης του ρέματος (που δημιουργουν οι πηγές) με προορισμό το θαλάσσιο τοπίο.