Πολεοδομική μελέτη της Καρδάμαινας στην Κω και ανάπλαση παραλιακού μετώπου - Ψύρη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, 2014)
Στη διπλωματική μου ασχολήθηκα με την πολεοδομική μελέτη της Καρδάμαινας στην Κω και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Πρόκειται για τον νεότερο οικισμό του νησιού που δημιουργήθηκε περίπου το 1890 ως ψαροχώρι και αργότερα εξελίχθηκε σε τουριστικό θέρετρο, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής στρεφόμενοι σχεδόν αποκλειστικά προς τον τριτογενή με τον τουρισμό και το «εύκολο χρήμα». Η κρίση που υπάρχει σήμερα δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους κατοίκους καθώς οι επισκέπτες εγκλωβίζονται με τα all inclusive στα ξενοδοχεία εκμηδενίζοντας τις οικονομικές συναλλαγές με τον οικισμό που τους φιλοξενεί. Σκοπό, λοιπόν, της εργασίας αποτελεί η δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος προς τους τουρίστες, ώστε να υπάρχει ζωή και μέσα στον οικισμό τα καλοκαίρια και όχι μόνο στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Δημιουργείται όμως ένα σημαντικό ερώτημα που έχει να κάνει με το αν το χωριό έχει τις απαραίτητες υποδομές για την ικανοποίηση των αναγκών τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών. Η αρνητική απάντηση δίνεται από τη μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης. Προκειμένου, λοιπόν, να επιτευχθεί ο στόχος παραθέτω προτάσεις που αφορούν τον οικισμό στο σύνολο του και έχουν να κάνουν με την οδική κυκλοφορία, τις δημόσιες χρήσεις και τις απαιτούμενες λόγω των συνθηκών, αστικές συγκοινωνίες, ενώ καταλήγω στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, περιοχή πολύ σημαντική για τον οικισμό, με κεντρική ιδέα την απομάκρυνση του αυτοκίνητου, τη δημιουργία ενός διαλόγου ανάμεσα στο υφιστάμενο δομημένο χώρο και το χώρο ανάπλασης και τη δημιουργία πλατωμάτων με διαφορετικό χαρακτήρα το κάθε ένα.