Τεχνοοικονομική Αξιολόγηση του Συστήματος Κεντρικής Θέρμανσης και Δυνητικών Ενεργειακών Επεμβάσεων στο Κτίριο 'Ο' της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. - Κανελλόπουλος, Ιωάννης Σ. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων Ε.Μ.Π., 2014)
Οι μέθοδοι ενεργειακής προσομοίωσης κτιρίων αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο κατά την σχεδίαση που αποσκοπεί στην πρόβλεψη της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, όσο και για την αξιολόγηση παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς υπαρχόντων κτιρίων. Το σκοπό αυτό εξυπηρετούν διάφορα υπολογιστικά λογισμικά προσομοίωσης κτιρίων, στα οποία κατασκευάζοντας ένα μοντέλο δίνεται η δυνατότητα να μελετηθεί η συμπεριφορά του σε διάφορες συνθήκες είτε αυτές αφορούν την θέρμανση-ψύξη, είτε την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, είτε την δοκιμή διαφόρων δομικών υλικών κατασκευής. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η ενεργειακή μελέτη ενός υπάρχοντος κτιρίου, και συγκεκριμένα του Κτιρίου ‘’Ο των Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π.. Η ενεργειακή μελέτη αφορά κυρίως την θέρμανση του Κτιρίου ‘Ο’ και για την εκτέλεσή της χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό DesignBuilder. Πριν την διεξαγωγή της μελέτης πραγματοποιούνται μετρήσεις στο σύστημα θέρμανσης, όπως θερμικές καταναλώσεις για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και ύστερα συγκρίνονται με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του προσομοιωμένου μοντέλου. Με αυτόν τον τρόπο εξετάζεται η αξιοπιστία του μοντέλου και κατά πόσο «ακολουθείται» η πραγματική κατάσταση. Ύστερα εκτελείτε η ενεργειακή μελέτη του Κτιρίου ‘Ο’ καθ’ όλη την θερμαντική περίοδο και ακολουθεί το σημαντικότατο κομμάτι της εξέτασης σεναρίων εξοικονόμησης. Τα σενάρια αυτά αφορούν τόσο την αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης με άλλα περισσότερο αποδοτικά, όσο και παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος. Στην συνέχεια πραγματοποιείται οικονομική αξιολόγηση όλων των σεναρίων εξοικονόμησης, η οποία οδηγεί στην άμεση τεχνοοικονομική σύγκριση μεταξύ των διαφόρων βελτιωτικών κινήσεων των σεναρίων. Με αφορμή τα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής αξιολόγησης, στην συνέχεια εξετάζονται και νέα συστήματα, όπως είναι τα συνδυαστικά συστήματα λεβήτων και αντλιών θερμότητας. Η παρούσα διπλωματική εργασία επομένως έχει τον χαρακτήρα πρακτικής μελέτης πάνω σε υπάρχον κτίριο, και στο τέλος προτείνονται οι πλέον οικονομικά συμφέρουσες λύσεις που αφορούν την επένδυση σε σενάρια εξοικονόμησης ενέργειας για το Κτίριο ‘Ο’.