Ανάπτυξη λογισμικού αυτοματοποίησης δοκιμών ελικοπτέρου ΑΒ212 - Μπρέκης, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Θερμικών Στροβιλομηχανών, 2014)
Οι δοκιμές απόδοσης της πτητικής ικανότητας ενός ελικοπτέρου είναι πάρα πολλές φορές μία χρονοβόρα, κοστοβόρα και επίπονη διαδικασία για τους τεχνικούς, αλλά και γενικότερα για όλο το πλήρωμα που συμμετέχει. Ο κύριος σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία ενός λογισμικού, με το οποίο, ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να εκτελέσει με μεγάλη ακρίβεια την διαδικασία δοκιμών ενός ελικοπτέρου στο έδαφος αλλά και στον αέρα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την διάρκειά της και συνεπώς το απαιτούμενο κόστος. Το ελικόπτερο που επιλέχτηκε, στο οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο λογισμικό, είναι το AB212ASW του Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι, αναπτύχθηκε μια μέθοδος για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας των δοκιμών του συγκεκριμένου ελικοπτέρου και υλοποιήθηκε σε μορφή κατάλληλου λογισμικού. Χρησιμοποιώντας δεδομένα εισόδου όπως το είδος ελικοπτέρου, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, το βάρος, τις συνθήκες πτήσης και τις ενδείξεις οργάνων, το λογισμικό καθοδηγεί τον τεχνικό στην εκτέλεση των απαιτούμενων δοκιμών (όπως καθορίζονται από την κατασκευάστρια εταιρεία του συγκεκριμένου ελικοπτέρου) και εξαγάγει τα αποτελέσματα μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας υπολογισμών. Με τη χρήση του λογισμικού, θα μπορεί να εξαχθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πτητική ικανότητα του μέσου σε οποιεσδήποτε συνθήκες πτήσεως. Επίσης, το συγκεκριμένο λογισμικό κάνει χρήση ενός διαγνωστικού εργαλείου επίλυσης πιθανών βλαβών του κινητήρα με την επωνυμία “Fault Isolation”. Πρόκειται για λογικά διαγράμματα παρεχόμενα από τον κατασκευαστή, με τα οποία μπορεί να προσδιοριστεί η απαιτούμενη ενέργεια για την αντιμετώπιση της βλάβης. Αυτή η διαδικασία υλοποιήθηκε με τη μορφή κατάλληλου κώδικα και ενσωματώθηκε στο αναπτυχθέν λογισμικό, με αποτέλεσμα να παρέχει στον τεχνικό άμεσα λύσεις (ακόμα και στον αέρα) για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, το λογισμικό μπορεί να εμπλουτιστεί με επιπλέον βλάβες, που δεν έχουν προβλεφθεί από τον κατασκευαστή και προέρχονται από την πολυετή τριβή του προσωπικού με το αντικείμενο. Εν κατακλείδι το λογισμικό αυτό αποτελεί, θα λέγαμε, ένα εργαλείο για τον δοκιμαστή τεχνικό ελικοπτέρου, με το οποίο καθοδηγείται αξιόπιστα στην εκτέλεση των απαιτούμενων κάθε φορά δοκιμών και τα αποτελέσματα εξάγονται από το ίδιο το λογισμικό μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών.