Ανάπτυξη μεθόδου μέτρησης διαμέτρου (προτύπων) σφαιρών με τη μηχανή DEA CMM του Μετροτεχνικού Εργαστηρίου Ε.Μ.Π. - Υπολογισμός αβεβαιότητας μέτρησης - Μάρκου, Φωτεινή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Ερευνας. Εργαστήριο Μετροτεχνικό, 2014)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία μεθόδου μέτρησης διαμέτρου (προτύπων) σφαιρών στη μηχανή DEA CMM του Μετροτεχνικού Εργαστηρίου Ε.Μ.Π., καθώς και ο υπολογισμός της αβεβαιότητας που προκύπτει από τη μετρητική διαδικασία. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, αρχικά παρουσιάζεται η Μηχανή Μέτρησης Συντεταγμένων (Coordinate Measuring Machine – CMM), ενός από τα πιο ισχυρά μετρολογικά εργαλεία καθώς και οι δυνατότητές της στα πλαίσια τόσο του ποιοτικού ελέγχου αλλά και της σάρωσης και ψηφιακής αποτύπωσης εξαρτημάτων σε περιβάλλον CAD. Περιγράφεται το Μετροτεχνικό Εργαστήριο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. και συγκεκριμένα η Αίθουσα Ελεγχόμενων Συνθηκών, όπου βρίσκεται η DEA CMM. Επίσης, παρουσιάζονται οι τεχνικές απαιτήσεις του προτύπου ΕΝ ISO/IEC 17025:2005, με βάση το οποίο είναι διαπιστευμένο το Μετροτεχνικό Εργαστήριο. Παρατίθενται ακόμα εισαγωγικά στοιχεία για την αβεβαιότητα. Το πειραματικό κομμάτι της εργασίας ξεκινά με το σχεδιασμό του πειράματος, όπου αναλύονται οι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της μέτρησης. Ακολουθεί η δημιουργία της μεθόδου μέτρησης και η εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Επόμενο βήμα αποτελεί η στατιστική επεξεργασία των μετρήσεων και η ανάλυση της επίδρασης των παραγόντων στο αποτέλεσμα της μέτρησης. Το τελικό στάδιο είναι ο υπολογισμός της αβεβαιότητας της συγκεκριμένης μεθόδου μέτρησης που αναπτύχθηκε.