«Έξυπνες» μεταφορές σε «έξυπνες» πόλεις. Ηλεκτροκίνηση στην αυτοκίνηση - Κωνσταντινίδου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2014)
Ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών τεχνικών, φυσικών και υλικών προβλημάτων καθώς και προβλημάτων κοινωνικού και οργανωτικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για νέες ιδέες που βασίζονται στην εξοικονόμηση και σωστή διαχείριση της ενέργειας, του χρόνου, του κεφαλαίου καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Μια τέτοια ιδέα είναι αυτή των «έξυπνων» πόλεων (smart cities). Η «έξυπνη» πόλη είναι μια αστική περιοχή στην οποία επικρατούν συνθήκες βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και υψηλής ποιότητας ζωής. Για να μετατραπεί μια πόλη σε «έξυπνη» πόλη, θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτόν το στόχο όλα τα υποσυστήματά της, όπως για παράδειγμα ο τομέας των μεταφορών. Η μοναδική λύση για τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό που έχει ανοδική ζήτηση για δημόσια και ιδιωτική μεταφορά είναι τα «καθαρά» συστήματα μεταφοράς, τα οποία βασίζονται στην ηλεκτροκίνηση. Το πλεονέκτημα αυτής της μετάβασης στην εποχή της «καθαρής» και βιώσιμης ενέργειας είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα αντικαταστήσει τα καύσιμα συμβάλλοντας στην αύξηση της απόδοσης των κινητήρων παλαιοτέρων τεχνολογιών. Πιο συγκεκριμένα, τα Plug-in υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (PHEVs) και τα Plug-in ηλεκτρικά οχήματα (PEVs) τραβούν ολοένα και περισσότερο την προσοχή λόγω των χαμηλών εκπομπών των ρύπων τους και της υψηλής οικονομίας καυσίμου. Πρόκειται για οχήματα που χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ή κάποια άλλη συσκευή αποθήκευσης ενέργειας και έτσι μπορούν να φορτιστούν πλήρως συνδεόμενα σε μια εξωτερική πηγή ηλεκτρικής ισχύος.