Βέλτιστος σχεδιασμός ποδός σε ευθείς οδόντες εξειλιγμένης για μέγιστη αντοχή σε κάμψη με χρήση καμπυλών Bezier - Σταθόπουλος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναπτύσσεται και περιγράφεται μία μέθοδος βελτίωσης της αντοχής σε κάμψη των μετωπικών οδοντωτών τροχών με ευθείς οδόντες εξειλιγμένης. Στη μέθοδο αυτή, αντικαθίσταται το τμήμα της κατατομής του οδόντος που περιλαμβάνει το τροχοειδές και το ήμισυ του κύκλου ποδός του τροχού που αντιστοιχεί στο διάκενο μεταξύ δύο διαδοχικών οδόντων, με καμπύλη Bézier. Η μορφή της συγκεκριμένης καμπύλης μεταβάλλεται μέσω δύο παραμέτρων με σκοπό να προκύψει η κατατομή ενός οδόντος στον οποίο θα εμφανίζεται μειωμένη μέγιστη (εφελκυστική) κύρια τάση στην επικίνδυνη διατομή ποδός του. Για κάθε κατατομή δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο στο οποίο πραγματοποιείται στατική ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων για την επίπεδη παραμορφωσιακή κατάσταση (plane strain analysis) του οδόντος του, εφαρμόζοντας ένα μοναδιαίο, ομοιόμορφα κατανεμημένο φορτίο, κάθετα στο ανώτερο σημείο μονής επαφής του. Στη συνέχεια ακολουθείται μία διαδικασία αριθμητικής παρεμβολής των αποτελεσμάτων της ανάλυσης, προκειμένου να εντοπιστεί ο συνδυασμός των δύο προαναφερθεισών παραμέτρων για τον οποίο προκύπτει το βέλτιστο μοντέλο. Επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση της ύπαρξης ή μη υποκοπών λειτουργίας στους οδόντες των μελετώμενων μοντέλων. Τέλος, τα αποτελέσματα της διπλωματικής εργασίας συγκεντρώνονται και συγκρίνονται με αντίστοιχες προτάσεις, που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία, σχετικά με τη βελτίωση της αντοχής των μετωπικών οδοντωτών τροχών με ευθείς οδόντες.