Παρέμβαση στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας - Οικονόμου, Σταυρούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, 2014)
Η διπλωματική αυτή πραγματεύεται την ομάδα των Ρομά που κατοικεί στη Λάρισα, στον οικισμό της Νέας Σμύρνης, τη σχέση της με το χώρο που κατοικεί και οικειοποιείται καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Βάσει των συμπερασμάτων, γίνεται μια πρόταση, που αφορά στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του δημοσίου χώρου. Οι Ρομά αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα, που μέχρι σήμερα εξακολουθούν και ζουν σε συνθήκες που τους έχουν στιγματίσει. Οι μελετητές τείνουν να τους αντιμετωπίζουν με μια ρομαντική οπτική και οι πολιτικές που ακολουθούνται είτε δεν είναι κατάλληλες, είτε δεν εφαρμόζονται κι έτσι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση της κατάστασης. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, η διαφορετικότητα και η ιδιαιτερότητά της ομάδας τους επηρεάζει κάθε πτυχή του τρόπου ζωής τους. Τα τελευταία χρόνια, γίνονται σημαντικές προσπάθειες από τους φορείς και λαμβάνουν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πρόταση βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης όμως απαιτεί προσεκτική μελέτη της καθώς και των αιτιών που οδήγησαν σε αυτή. Ως γενικοί στόχοι της διπλωματικής τίθενται η αναβάθμιση του αστικού ιστού, η άρση των αποκλεισμών, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και η σύνδεση της περιοχής εγκατάστασης των Ρομά με την πόλη της Λάρισας.