Αξιολόγηση της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της αρδευτικής διώρυγας με τη μέθοδο υπηρεσιών οικοσυστήματος (ecosystem services) και την αναλυτική ιεραρχική διαδικασία - Κούρτης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Εργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται η οικονομική αποτίμηση των Υπηρεσιών Οικοσυστήματος σε περίπτωση ανάπλασης του υπάρχοντος αρδευτικού καναλιού, το οποίο διασχίζει την πόλη της Χρυσούπολης στο νότιο τμήμα της. Το υπάρχον κανάλι δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Με την ανάπλαση προτείνεται η δημιουργία ποτάμιου διαδρόμου μαζί με γραμμικό πάρκο. Εφαρμόζοντας τη Μέθοδο της Υποθετικής Αξιολόγησης (Contingent Valuation Method) πραγματοποιήθηκε έρευνα με χρήση ερωτηματολο-γίων, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων σε 98 κατοίκους της πόλης της Χρυσούπολης. Οι ερωτώμενοι αρχικά κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους για την υπάρχουσα κατάσταση και το κατά πόσο θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν αλλαγές. Στη συνέχεια, και ενώ πριν ξεκινήσουν να απαντούν στα ερωτηματολόγια τους είχε ήδη παρουσιαστεί η πρόταση για ανάπλαση, κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο τη θεωρούν απαραίτητη καθώς και τους τέθηκαν ορισμένες υποθετικές ερωτήσεις, οι οποίες αφορούσαν την περίπτωση δημιουργίας του γραμμικού πάρκου. Στη συνέχεια κλήθηκαν να δηλώσουν το ποσό το οποίο είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν, για κάθε προσφερόμενη υπηρεσία οικοσυστήματος ξεχωριστά, στην περίπτωση πραγματοποίη-σης του έργου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι κάτοικοι της Χρυσούπολης είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν κατά μέσο όρο 50€ το χρόνο για το συγκεκριμένο σκοπό. Μέσω αναγωγής στο συνολικό αριθμό των κατοίκων της περιοχής και με βάση το ποσοστό αυτών που απάντησαν θετικά, το ποσό ανέρχεται σε περίπου 325.000€ το χρόνο. Μέσω λοιπόν της συγκεκριμένης έρευνας, αναδεικνύεται η γνώμη των κατοίκων της Χρυσούπολης για την υπάρχουσα κατάσταση και αφετέρου η θέληση και η συνεισφορά τους για την πραγματοποίηση της προτεινόμενης αλλαγής. Παρουσιάζεται έντονο το ενδιαφέρον από μέρους των κατοίκων της Χρυσούπολης για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και η θετική αποτίμηση της δημιουργίας γραμμικού πάρκου.