Υλοποίηση διαδικτυακής πλατφόρμας διαχείρισης ενεργειακών δεδομένων οικιακών καταναλωτών - Κελαϊδίτης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας διαχείρισης ενεργειακών δεδομένων οικιακών καταναλωτών. Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων έχει οδηγήσει στην αναζήτηση τρόπων και πρακτικών μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο που μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τέτοιες προσπάθειες παρέχοντας στον χρήστη ένα εύχρηστο και διαδραστικό περιβάλλον. Η διαδικτυακή εφαρμογή hecma που προτείνεται, είναι μια πλατφόρμα συλλογής, ανάλυσης και διαχείρισης ενεργειακών δεδομένων ενός σπιτιού από οποιονδήποτε χρήστη έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ενός περιηγητή ιστού, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Αρχικά, αναλύεται η ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών σε Ελλάδα και Ευρώπη και προτείνονται τρόποι αποδοτικότερης κατανάλωσης ενέργειας. Το λογισμικό ενεργειακής ανάλυσης των κατοικιών είναι ένα βασικό στοιχείο στην προσπάθεια για να προωθηθεί η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων. Ειδικότερα, οι διαδικτυακές εφαρμογές αυτού του είδους λόγω των πλεονεκτημάτων, της αρχιτεκτονικής και των ελεύθερων προτύπων του διαδικτύου μπορούν να γίνουν εύκολα αποδεκτές ακόμα και από χρήστες χωρίς τεχνική γνώση. Σε αναζήτηση που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε πληθώρα εφαρμογών ενεργειακής διαχείρισης με εμπορικό σκοπό, ενώ δεν λείπουν οι ερευνητικές μελέτες που αφορούν την δημιουργία τέτοιων εργαλείων. Εν συνεχεία, γίνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του συστήματος σύμφωνα με όσα ορίζει η αρχιτεκτονική του διαδικτύου. Παρουσιάζεται και αναλύεται κάθε πιθανό σενάριο χρήσης από τις ομάδες χρηστών που θα έρθουν σε επαφή με την πλατφόρμα. Με την βοήθεια των διαγραμμάτων UML γίνεται μια γραφική αναπαράσταση των στοιχείων που απαρτίζουν την εφαρμογή, καθώς και την αλληλοσυσχέτιση των επιμέρους αντικειμένων. Με την δημιουργία ενός λογαριασμού, ο χρήστης μπορεί να εισάγει τους λογαριασμούς κατανάλωσης που επιθυμεί και να παρακολουθήσει στατιστικά στοιχεία κατανάλωσης, κόστους, περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σύγκρισης με άλλους χρήστης και να ενημερωθεί για τρόπους εξοικονόμησης. Η εφαρμογή διατίθεται ελεύθερα προς χρήση στην ηλεκτρονική διεύθυνση hecma.fsu.gr. Τέλος, προτείνονται ιδέες για την μελλοντική αναβάθμιση των υπηρεσιών της πλατφόρμας οι οποίες δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια αυτής της εργασίας.