Ανάπτυξη προγράμματος Η/Υ για τον έλεγχο υψομέτρων στην περιοχή αεροδρομίου - Λαδάς, Παύλος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2014)
Τα αεροδρόμια αποτελούν έναν από τους κύριους συντελεστές στη μεταφορά αγαθών και προσώπων. Η κατασκευή, η μελέτη και η λειτουργία τους διέπονται από αρκετούς παράγοντες. Ειδικότερα, ο καθορισμός της θέσης του αεροδρομίου γίνεται μέσω της ανάλυσης στοιχείων όπως ο εναέριος χώρος, οι επιφάνειες περιορισμού εμποδίων, η πρόσβαση στο αεροδρόμιο, οι καιρικές συνθήκες, η διαθεσιμότητα και το κόστος γης. Η παρούσα Διπλωματική Εργασία βρίσκει εφαρμογή στις επιφάνειες περιορισμού εμποδίων ήδη κατασκευασμένων αεροδρομίων, όπου ορίζει και ελέγχει τα υψόμετρα εμποδίων ή και μελλοντικών κατασκευών. Για λόγους ασφαλείας, στις προσγειώσεις και στις απογειώσεις των αεροσκαφών, επιβάλλεται συγκεκριμένη έκταση γύρω από τον διάδρομο του αεροδρομίου να είναι ελεύθερη εμποδίων ή να υφίστανται περιορισμοί για τυχόν μη αφαιρούμενα εμπόδια. Οι οριακές επιφάνειες που ορίζουν την έκταση αυτή λέγονται (οριακές) επιφάνειες (προσέγγισης - απογείωσης) περιορισμού εμποδίων. Όσον αφορά τον έλεγχο των υψομέτρων στις επιφάνειες περιορισμού εμποδίων, αυτός γίνεται μετά το σχεδιασμό του αεροδρομίου, με δεδομένο μόνο τις ήδη ορισμένες συντεταγμένες του κέντρου του διαδρόμου και τον προσανατολισμό (αζιμούθιο) αυτού. Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία (Δ.Ε.) σχεδιάζονται οι εν λόγω επιφάνειες για τις εκάστοτε ανάγκες και δεδομένα, και υπολογίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα υψόμετρα για τα σημεία των επιφανειών αυτών. Πρέπει να τονίσουμε πως σε κάθε περίπτωση απαιτείται να λάβει χώρα επι τόπου αεροναυτιλιακός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου είναι κρίσιμα για την τελική απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας κατασκευής ή ενός εμποδίου λόγω των επιφανειών περιορισμού εμποδίων.