Γεωμετρική τεκμηρίωση βυθισμένου μνημείου - Χουβαρδά, Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Tομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, 2014)
Αντικείμενο της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η γεωμετρική τεκμηρίωση βυθισμένου μνημείου. Αρχικά γίνεται επισκόπηση σε αντίστοιχες φωτογραμμετρικές εφαρμογές σε περιβάλλον αέρα – νερού και σε υποβρύχιο περιβάλλον. Οι δυσκολίες αντίστοιχων αποτυπώσεων βυθισμένων αντικειμένων προκύπτουν από τις συνθήκες του δυναμικού περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται και από την επίδραση της διάθλασης - όταν πρόκειται για φωτογραμμετρικές αποτυπώσεις. Εν συνεχεία περιγράφεται η εφαρμογή σε ποντισμένα κτιριακά κατάλοιπα. Το αντικείμενο μελέτης βρίσκεται στην περιοχή Δάρδιζας δ.δ. Ερμιόνης, σε βάθος έως 2.5m και βάσει αρχαιολογικής έρευνας τοποθετείται χρονικά στην υστερορρωμαϊκή/πρωτοβυζαντινή περίοδο. Λόγω συνδυασμού δυσκολιών, που αναφέρονται, τελικά δεν τεκμηριώθηκε γεωμετρικά το αντικείμενο στο σύνολό του. Το τμήμα του μνημείου που αποτυπώθηκε βρίσκεται σε βάθος έως 1.20m. Φωτογραφήθηκε με ειδικό τρίποδα με δυνατότητα ανύψωσης 7.5m έως 8m και μετρήθηκαν ως φωτοσταθερά σημεία, φυσικά σημεία στο αντικείμενο και στο βυθό. Με την εκτέλεση των απαραίτητων φωτογραμμετρικών διαδικασιών, που συνοψίζονται σε αποκατάσταση εσωτερικού προσανατολισμού- εκτέλεση σχετικού και απόλυτου προσανατολισμού- δημιουργία ψηφιακού μοντέλου επιφανείας (ΨΜΕ), παρήχθη τελικά το φωτομωσαϊκό του αντικειμένου το οποίο και παρατίθεται. Γίνεται ο έλεγχος γεωμετρικής ακρίβειας του φωτομωσαϊκού με επιτόπιες μετρήσεις στο αντικείμενο και ελέγχεται η πιθανότητα ύπαρξης συστηματικού σφάλματος. Στη συνέχεια, συγκρίνεται με ένα δεύτερο φωτομωσαϊκό που προέκυψε από τις γειτονικές φωτογραφίες των ίδιων στερεομοντέλων και διαπιστώνεται η ταύτιση της οριζοντιογραφικής τους ακρίβειας. Επιπλέον, παρατίθενται δύο μηκοτομές για την ενδεικτική απεικόνιση του βαθμού διατήρησης της υφιστάμενης τοιχοποιίας στο χρόνο. Τέλος, αξιολογείται η φωτογραμμετρική διαδικασία σταδιακά αλλά και στο σύνολό της, και αναφέρονται οι παράγοντες που υποβάθμισαν την ακρίβεια του τελικού προϊόντος και οι προϋποθέσεις βελτίωσής της.