Ποιότητα ζωής και σύγχρονες πόλεις : γεωγραφική ανάλυση και αξιολόγηση δικτύου κίνησης πεζών του δήμου Χαλανδρίου σε περιβάλλον GIS - Σβορώνος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2014)
Την τελευταία εικοσαετία και με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, η παγκόσμια κοινότητα αναζητά λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από την υποβάθμιση του αστικού χώρου και της ποιότητας ζωής στις σύγχρονες πόλεις. Η βιώσιμη κινητικότητα και ειδικότερα, το περπάτημα ως τρόπος έκφρασής της, αποτελεί σημαντικό παράγοντα και μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξή της. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την έννοια της περπατησιμότητας στο σχεδιασμό βιώσιμων πόλεων. Με τον όρο περπατησιμότητα (walkability) εκφράζεται το κατά πόσο μια περιοχή είναι ελκυστική προς την πεζή μετακίνηση. Στη συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζεται ένα μεθοδολογικό πλαίσιο ανάλυσης αστικών δικτύων κίνησης πεζών καθώς και ο υπολογισμός ενός δείκτη περπατησιμότητας σε περιβάλλον GIS, με μελέτη περίπτωσης το Δήμο Χαλανδρίου. Στο πρώτο στάδιο, βιντεοσκοπήθηκε η περιοχή μελέτης σε όλη την έκτασή της και μέσω επεξεργασίας του ψηφιακού υλικού καταγράφηκαν τα πλάτη των πεζοδρομίων, η κατάσταση τους, καθώς και η ύπαρξη εμποδίων όπως δέντρα, κολώνες και αυτοκίνητα καθώς και οι διαβάσεις ως συνδετικά τόξα του δικτύου. Στη συνέχεια, με κατάλληλη επεξεργασία και με χρήση του λογισμικού ArcGIS δημιουργήθηκαν τα απαραίτητα χαρτογραφικά υπόβαθρα. Αξιοποιώντας μεθόδους και τεχνικές γεωχωρικής ανάλυσης εξήχθησαν πληροφορίες και προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά την κατάσταση του δικτύου των πεζοδρομίων και αφετέρου στη συσχέτισή της με τις επιμέρους αντικειμενικές αξίες της περιοχής μελέτης. Επιπλέον, η διαδικασία εφαρμογής του δείκτη περπατησιμότητας που βασίζεται στην παραγωγή και διαχείριση εικόνων τύπου raster, πραγματοποιήθηκε για τρεις περιπτώσεις κατανομής βαρών στις παραμέτρους που τον επηρεάζουν και εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με την περπατησιμότητα στο Δήμο Χαλανδρίου. Τέλος, πραγματοποιήθηκε η σύγκριση των αποτελεσμάτων για κάθε περίπτωση βαρών.