Διερεύνηση και μοντελοποίηση για τη μελέτη ναυτικών ατυχημάτων σε πλοία τύπου LNG - Μαθιουδάκης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλασσιων Μεταφορών, 2014)
Τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγάλη έμφαση σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν γίνει κάποια σοβαρά ατυχήματα τα οποία οδήγησαν σε απώλειες ζωής και περιβαλλοντική μόλυνση δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Έτσι στόχος όλων είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ατυχήματα. Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με την ανάλυση των ατυχημάτων σε πλοία τύπου LNG. Τα πλοία αυτού του τύπου θεωρούνται πολύ ασφαλή πλοία λόγω των αυστηρών κανόνων που επιβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό γίνεται κατανοητό από το γεγονός ότι από την δεκαετία του 1980 που εμφανίστηκαν μαζικά, υπάρχουν ελάχιστα ατυχήματα. Στα πλοία αυτού του τύπου έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην ασφάλειά τους καθώς ένα ατύχημα που θα αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Μετά από κάθε ατύχημα που θα συμβεί, οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν τα βασικά αίτια που οδήγησαν στο συμβάν. Από αυτή την έρευνα βγαίνει το τελικό πόρισμα που εξηγεί τι ακριβώς έγινε και παραθέτει προτάσεις για την μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Η ανάλυση αυτή γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και νηογνώμονες. Τα βήματα που δίνονται είναι παρόμοια μεταξύ τους και ίσως υπάρχουν μερικές μικρές διαφοροποιήσεις από οργανισμό σε οργανισμό. Στόχος μας είναι η μοντελοποίηση μιας μεθόδου ανάλυσης και διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων που να παρέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες ώστε να καταλήξει κάποιος στα συμπεράσματα που αφορούν το ατύχημα. Η ανάλυση αυτή θα ακολουθεί τα υπάρχονται βήματα που προτείνονται από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά θα περιλλαμβάνει και κάποια νεα βήματα. Αρχικά θα εισάγουμε μια μέθοδο σχηματικής απεικόνισης που συνδέει όλες τις αιτίες μεταξύ τους. Η μέθοδος αυτή λέγεται accimap. Στην συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος ταξινόμησης Tracer η οποία αναλύει το κάθε ατύχημα με τρόπο τέτοιο, ώστε να βρεθούν οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στο τελικό συμβάν. Εκτός από την μοντελοποίηση της μεθόδου ανάλυσης, θα γίνει και μια στατιστική έρευνα που αφορά όλα τα ατυχήματα αλλά και τις παρ’ ολίγον απώλειες που αφορούν τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η έρευνα αυτή γίνεται με τη βοήθεια της μεθόδου ταξινόμησης TRACEr. Πιο συγκεκριμένα, κάθε ένα συμβάν αναλύεται με τη μέθοδο αυτή και στη συνέχεια ομαδοποιούνται τα αποτελέσματα προκειμένου να έχουμε στατιστικά στοιχεία. Από αυτά εξαγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την ασφάλεια των πλοίων αυτού του τύπου αλλά και παρατηρήσεις που αφορούν ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αυξηθεί επιπλέον η ασφάλειά τους