Μη γραμμική ανάλυση ευστάθειας χαλύβδινων πλαισίων με αριθμητικές μεθόδους - Πουλοκέφαλος, Αναστάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τη μη γραμμική συμπεριφορά επίπεδων φορέων από χάλυβα βάσει της θεωρίας ελαστικής ευστάθειας. Βασικό αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας, είναι ο υπολογισμός των κρίσιμων φορτίων και η εξαγωγή των ιδιομορφών λυγισμού (γραμμική θεωρία) κάνοντας χρήση των αποτελεσμάτων στη μη γραμμική μας ανάλυση. Ειδικότερα, στο κεφάλαιο 1 γίνεται μια εισαγωγή στο θεωρητικό υπόβαθρο της Θεωρίας Ελαστικής Ευστάθειας και δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για την κατανόηση των υπολοίπων κεφαλαίων. Στο κεφάλαιο 2, ασχολούμαστε με τον καμπτικό λυγισμό ευθύγραμμων ράβδων, βάσει της μη γραμμικής θεωρίας και μελετάμε τις επιδράσεις των συνοριακών συνθηκών στην παραμορφωσιακή κατάσταση των μελών. Στο κεφάλαιο 3, αφού πρώτα προσομοιώσουμε το χαλύβδινο φορέα μας, εφαρμόζουμε την ενεργειακή μέθοδο για τη μελέτη της ελαστικής ευστάθειας του φορέα μας, σύμφωνα με τη θεωρία των μετρίως μεγάλων μετατοπίσεων. Επιπρόσθετα, εξετάζουμε την επίδραση της ατέλειας στον υπό μελέτη φορέα και παραθέτουμε τους δρόμους ισορροπίας αυτού. Στο κεφάλαιο 4, παρατίθενται συνοπτικά τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την παρούσα διπλωματική εργασία. Τέλος, στα παραρτήματα γίνονται εκτενείς αναφορές της χρήσης των λογισμικών που χρησιμοποιήθηκαν (SAP2000 & MATLAB).